Пистата над Котел предлага отлични условия за ски за начинаещи и учащи. Снимки Авторът

Пистата над Котел предлага отлични условия за ски за начинаещи и учащи. Снимки Авторът

Дори и в Бургас снегът да е все още мираж, то не така изглеждат нещата по източните склонове на Стара планина. Именно това е алтернативата на големите ни ски курорти, която е най-близо до Бургас и дава възможност за практикуване на зимни спортове. 

Пистата край Котел и тази в местност Даулите в парк "Сините камъни" предлагат добри условия както за начинаещи скиори, така и за пързаляне с шейни за децата. Разстоянието от Бургас до Котел е около 120 километра, а те се изминават за малко над 1 час с лек автомобил при нормални условия на пътя.

Ски пистата край Котел се намира в местност "Трите вятъра", в посока село Кипилово. Наклонът на пистата не еособено голям, което я прави идеална за начинаещи. Разполага и с влек, за който се извиват опашки, когато условията за ски са добри. Сноубордисти също могат да се спускат по пистата, макар че дължината й е далеч от желаната за практикуващите този спорт. Това което е най-големият й плюс е зоната за шейни. Пистата там е без работещ влек, което я прави истинско предизвикателство за най-малките, но и за техните родители. Детски глъч и смях оглася склона, като шейните се спискат постоянно. През почивните дни пистата е пълна с посетители предимно от Ямбол и Бургас, но и не само. Собствениците на пистата разполагат и с машина за изкуствен сняг, за да поддържат пистите в добро състояние дори и когато снегът започва да се топи. На разположение е и ски учител, както и ски гардероб, и заведение за хранене.  

Другият вариант за бюджетно каране на ски в близост до Бургас предлага пистата в местност Даулите край Сливен. Тя също не е за напреднали скиори или такива с опит, но пък за деца е идеална за пързаляне с шейни. 

Галерия