Експозицията ще бъде открита на 19-и декември, вторник

Експозицията ще бъде открита на 19-и декември, вторник

Изложба с най-доброто сътворено през годината от децата от школата по батик на Златка Бобева към читалище "Асен Златаров" ще бъде открита в "Магазия 1". Тя се организира съвместно с Посолството на Република Индонезия у нас. В програмата е предвидена и демонстрация на прочутите индонезийски танци. Изложбата е част от поредица събития за отбелязване на 61 години дипломатически отношения между Индонезия и България и 72 години независима Индонезия.

Текстилът батик, който ще бъде показан в тази изложба, в по-голямата си част датира от ранния ХХ век до настоящето и е част от личната колекция на Нейно Превъзходителство Сри Астари Расджид - посланик на Република Индонезия за България, Албания и Македония.

Батик е една от най-високо развитите форми на изкуство м Индонезия и заема специално място в историята и културата на страната. През 2009 г.  индонезийският батик е признат от ЮНЕСКО за шедьовър в нематериалното наследство на човечеството.

Развитието на батика в Индонезия е повлияло силно върху нейните традиции и култура. Последователно навлезлите религии (хиндуизъм, будизъм и ислям), колонизаторските вълни (китайска, индийска, арабска, португалска, холандска и английска), както и развитието на високоизтънчена култура в дворовете на Ява и Суматра, всички това е оставило своя отпечатък върху индонезийския батик.

Изложбата ще бъде открита на 19-и декември в 17.30 часа. Бургазлии са добре дошли да я разгледат на 19 и 20 декември. След това тя ще отпътува към друго място.