Промените касаят Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Снимка Архив

Промените касаят Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Снимка Архив

Ще глобяват за разполагата на плажни принадлежности върху дюна или ограничаване на свободния достъп до морето. Това предвижда проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗИД на ЗУЧК), който бе одобрен на заседание на Министерски съвет. Оттам предлагат на Народното събрание да разгледа и приеме промените, съобщиха от пресцентъра на МС.

Законопроектът предвижда изменения в административно-наказателните разпоредби на ЗУЧК. Административните наказания са определени в съответствие с извършена преценка на степента на засягане на обществения интерес при нарушаването на съответната разпоредба на закона.

Предвиждат се санкции за поставяне на преместваем обект върху неохраняем морски плаж в нарушение на закона, за поставяне на плажни принадлежности и преминаване или спиране с пътно превозно средство върху подвижни: (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Включени са и санкции за плажни оператори, ако не осигурят равностоен достъп за свободно разполагане на плажни принадлежности от посетителите, както и санкции за субект, който в нарушение на закона ограничава правото на гражданите за свободен и безплатен достъп до морските плажове.

Прецизирани са също така нормите, засягащи и органите, които са ангажирани с административното производство при установяването на нарушенията и определянето на наказанията. Предвижда се препращане към правилата за реализиране на административно наказателното производство в съответния закон, в случаите, в които се засяга област на регулиране в компетентността на друг административен орган.