Румен Радев и Анастас Герджиков ще са основните претенденти за президентския пост

Румен Радев и Анастас Герджиков ще са основните претенденти за президентския пост

Силата срещу интелекта. Изглежда това ще е разделителната линия за гласуващите на президентските избори на 14-ти ноември.

Настоящият президент и кандидат за втори мандат Румен Радев – образ на военния летец, генерал, познат в последните пет години с вечното критикуване и първосигнално противопоставяне на ГЕРБ и лидера на партията Бойко Борисов, издигнал юмрук като символ. Обединител на опозиция на мразещи и отричащи, но разединител на нацията. Непризнаващ правото на избор на стотици хиляди българи несъгласни с неговите действия, дори говорейки за народа "си" по време на издигането на кандидатурата му за президентски избори от Инициативен комитет. Комитет изпъстрен с приближени на левицата (БСП) и ДС кадри.

Проф. Анастас Герджиков - известен в научните среди. Ректор не само на СУ "Св. Климент Охридски", но и председател на ректорите. Човек доказал своя интелект и академичен статус, но сравнително неизвестен за широкия кръг избиратели. За неговата президентска визия и Инициативния комитет, който го издига тепърва ще разбираме, но заявката му е за разграничаване от очакваното "кандидатура на ГЕРБ" и поставянето на обединителна функция насочена към дясното пространство.

Какви са очакванията?

За Радев подкрепа са обявили БСП, "Продължаваме промяната", ИТН и ИБГНИ, както и вероятно на втори тур като сочена за лява и проруска кандидатура ще получи, и подкрепата на "Възраждане".

За Герджиков подкрепа от ГЕРБ, вероятно на втори тур ще получи и тази на ДПС (като явни опозиционери на Радев), както и на ВМРО, но има и твърде голяма възможност да получи и тази на дясното пространство поне в лицето на "Демократична България – Обединение". Освен това като нов на политическата сцена ще привлече и разпилян анти Радев вот.

Какъв ще бъде резултатът?

Ако вземем под внимание последното проучване за нагласите за предстоящите парламентарни избори на традиционно близките към лявото пространство – "Галъп" и приложим процентните нагласи спрямо разпределението, което описах по-горе ще получим следния резултат:

Радев събира 48.3%, но с уточнението че не може да разчита на пълна подкрепа на симпатизантите на "Продължаваме промяната". Като изключително млад политически проект, подвластен на силната динамика на политическите процеси и черпещ своята сила преди всичко от избирателите на ДБ и ИТН, надали ръководството и поддръжниците на партията ще са единни по този въпрос. Следователно тенденцията е към понижаване.

Герджиков събира 47.1% с уточнението, че въпреки голямата вероятност досега нямаме твърда позиция от страна на ДБ, но с оглед на разпиления анти Радев вот, то тенденцията е за повишаване.