Симулацията на полет на борда на "Ан-24" привлича и малки, и големи. Снимки Лина Главинова

Симулацията на полет на борда на "Ан-24" привлича и малки, и големи. Снимки Лина Главинова

Симулация на полет на борда на самолет "Ан-24" е сред атракциите за посетителите на Авиомузей - Бургас. Най-новият музей в морския град отвори врати това лято, но вече 6 300 души са го посетили. 30% от тях са бургазлии. Музеят под открито небе се намира в непосредствена близост до летище Бургас.

Авиомузеят е уникален и с това, че е под открито небе

"Септември беше най-интензивният ни месец. Имахме доста посещения от хора, които редовно са минавали по време на сезона, но не са имали възможност да го разгледат. Е, сега го направиха", разказа Станислав Иванов - ръководител на Авиомузея пред журналисти по време на експедиентски тур, организиран от Общинско предприятие "Туризъм".

Разходката из музея на открито започва от самолет "Ан-12" и завършва с "Ан-24". Куратор на експозицията е бургазлията Венелин Шурелов. Благодарение на него посетителите успяват да се потопят реално в атмосферата и да се докоснат до миналото на самолетите, а то е доста интересно. Руският "Ан12" например по времето на социализма е летял основно до страни от Африка, за да превозва животни, предимно овце. Така са се изпълнявали междуправителствените спогодби за доставка на храни и животни. На борда на този самолет са летели и животните, които са били доставени за Зоологическата градина в София. Тези и още много други истории научават всички, които влязат в машината. Там са подредени и интересни макети на самолети, които са летяли над родното въздушно пространство. Тук може да се види и черна кутия, с която разполага всяка летателна машина.

Безспорно сред акцентите на Авиомузея е симулатора на борда на "Ан-24". Пред този самолет се вие и традиционната опашка. "В най-натоварените дни ограничавахме времето до две минути на човек, за да могат повече посетители да седнат на пилотската седалка и да извършат своя полет със симулатора", обяснява Станислав Иванов. А желаещите не са един или двама. Той привлича, не само децата, но и възрастните.

Симулацията на полет в кабината на "Ан-24" дава възможност той отново да полети, макар и виртуално. Самолетът е един от първите доставени в България. Посетителят сяда в кабината, поставя си очилата за виртуална реалност и с помощта на два джойстика управлява излитането, кацането, полета, избира маршрута си. Полетът започва от пистата на летище Бургас на която всеки начинаещ пилот има възможността да рулира по пистата.

В музеят са експонирани още "ТУ-154", "МИГ-17", "МИГ-21", "L-29", "Ми-2", "Ан-2", "Ан-14".

Авиомузеят ще работи през зимата от 9 до 17 часа. Почивните дни ще са понеделник и вторник.

Галерия