Филмът е номиниран за Златна палма през тази година

Филмът е номиниран за Златна палма през тази година

Кино-литературния фестивал "Синелибри" продължава тази вечер с прожекция на филма "Носталгия". Той ще бъде показан от 19.00 часа в клуб "Модерен театър" в Бургас.

Филмът е копродукция на Италия и Франция. Режисьор е Марио Мартоне, а сценаристи са - Марио Мартоне, Иполита ди Майо. В ролите влизат - Пиерфранческо Фавино, Франческо ди Лева, Томазо Раньо, Аурора Куатроки, София Есаиди, Салваторе Стриано, Нело Машиаи др.

Четиресет години след като напуска Неапол заради един инцидент, Феличе се връща в родния си град. Междувременно е изградил успешен строителен бизнес в Египет, където живее щастливо със съпругата си. Причината да посети отново Неапол след толкова години, е влошаващото се здраве на майка му.  Благодарен за възможността да бъде до нея в последните й дни, той се впуска в носталгична обиколка на улиците от буйната си младост. Но когато мълвата за появата му се разнася, Феличе разбира, че не всички са готови да го посрещнат с отворени обятия.

"Носталгия" е номиниран тази година за "Златна палма" на кинофестивала в Кан и е носител на четири награди на Италианските киножурналисти: за режисура, сценарий, най-добър актьор в главна роля (Пиерфранческо Фавино), най-добър актьор в поддържаща роля (Франческо ди Лева, Томазо Раньо.