Старши комисар Калоян Калоянов (в средата) обяснява на министър Иван Демерджиев (вляво) какво се е случило тази сутрин в Бургас. Снимки Черноморие-бг и ОД на МВР

Старши комисар Калоян Калоянов (в средата) обяснява на министър Иван Демерджиев (вляво) какво се е случило тази сутрин в Бургас. Снимки Черноморие-бг и ОД на МВР

Сирийци от бежанския център в Хармални са извършили трафика с автобус на 47 мигранти, заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той пристигна в Бургас, заради инцидента от ранните часове днес. Тази сутрин автобусът с нелегално преминалите границата ни мигранти се вряза в полицейски автомобил, в който са били двама служители на Областна дирекция на МВР. И двамата са загинали на място при изпълнение на служебния си дълг в опит да спрат автобуса с мигранти. Единият е Атанас Панайотов Градев, 43-годишен, командир на отделение в сектор "Охранителна полиция" към Първо Районно управление, с 18 години стаж в системата на МВР, а другият загинал е - Йордан Радостинов Илиев, старши полицай в сектор "Охранителна полиция" също в Първо РУ, със 7 години стаж.

"Две са лицата, които са участвали в превоза на нелегалните. Едното лице вече е задържано, предстои да бъде задържано и второто", каза директорът на Областна дирекция на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Според министър Демерджиев, вина за инцидента, при който загинаха двамата бургаски полицаи, има Гранична полиция. "Те не са успели да възпрат преминавате на държавната граница. Екипът от Гранична полиция е бил зад автобуса. Опитвали са се да го отклонят в друга посока, Ако бяха опитали интензивно да го спрат, сега можеше да има 47 трупа", каза още служебният министър на МВР. Министър Демерджиев призова шефа на Гранична да си подаде оставката.

Полицейският патрул се е опитал да принуди шофьора на автобуса да спре, но не е успял. Автобусът е влязъл с висока скорост в кръстовището на Трапезица, помел е автобуса и будките, които са на автобусната спирка. "Образувано е производство за причиняване на умишлена смърт", допълни окръжният прокурор Георги Чинев.

От тази събота към екипите на Гранична полиция, които охраняват държавната ни граница с Република Турция, откъдето е основно мигрантския поток, ще се присъединят и служители на Министерството на отбраната. 12 дрона ще покриват района по въздух. "Наситили сме района с жива сила. Трябва да се засили и техниката. А там, където има ероия да се ремонтира оградното съоръжение", допълни министър Демерджиев. По думите му има дадни, че служители на полицията участват в трафика на мигранти. "Ако това се окаже истина, ще бъдем безкомпромисни", заяви служебният министър на МВР. Ще бъдат проверени и центровете за мигранти, за да се изясни как и кои чужденци участват в трафика.

26-ти август, петък, е обявен за Ден на траур в памет на загиналите полицаи в Бургас и областта.

Сериозен ръст на мигрантски поток се забелязва през последната година и половина.

През 2021 г. 55% от поискалите закрила у нас са афганистанци

От началото на годината това е поредният случай на задържани мигранти около или в Бургас. За жалост при този случай има загинали служители на реда.

Задържаха деветима мигранти, укривани от поморийци в барака

Акция на полицията в Меден рудник, задържаха 60 мигранти

Задържаха 13 нелегални мигранти на входа на Бургас

Полицейска гонка и стрелба при задържане на автомобил със седем мигранти

Мазда с 15 мигранти се заби в дърво в Бургас

Галерия