Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно

Сирийски гражданин, с хуманитарен статут у нас, причинил катастрофа с две жертви на автомагистрала "Тракия", докато транспортирал мигранти, остава задържан под стража.

Бургаският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд – Ямбол, с което спрямо Мохамад М. от град Хасака - Сирийска Арабска Република е взета най-тежката мярка за неотклонение.

Мохамад М. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 8-ми юли 2023 г. на магистрала "Тракия" км.278+100, община Тунджа, област Ямбол с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал, чрез осигуряване извършване на превоз на чужденци - 12 сирийски граждани, от които три лица ненавършили 16 годишна възраст, всички без документи за самоличност, да преминават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено, чрез използване на моторно превозно средство и по отношение на повече от едно лице.

Предявено му е и обвинение и за това, че на същата дата около 18:00 ч. при управление на моторното превозно средство, лек автомобил - "Санг Ионг Рекстон", на "Тракия" км.278+100, община Тунджа в посока на движение от Бургас към София нарушил правилата за движение по пътищата, загубил контрол над управляваното от него моторно превозно средство, в резултат на което автомобилът напуснал платното за движение и се е обърнал в крайпътна нива, и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице - Омар Н. на 14 години и Ахмад А. на 24 години, както и средни телесни повреди на повече от едно лице - 10 сирийски граждани. Обвиняемият е шофирал без свидетелство за управление и след катастрофата е избягал от местопроизшествието. Деянието представлява особено тежък случай.

Апелативният съд е намерил определението на първоинстанционния съд за правилно и обосновано.

Всяко от престъпленията, по които е повдигнато обвинение на чуждият гражданин се явява тежко умишлено престъпление - първото наказуемо с лишаване от свобода от две до десет години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева, а второто - от пет до двадесет години лишаване от свобода.

Въззивната инстанция е споделила преценката на първостепенния съд по отношение на предпоставките за налагане на мярката за неотклонение "задържане под стража".

От събраните в досъдебното производство доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, в който е обвинен.

Отчитайки естеството на престъпните прояви, за които е повдигнато обвинение срещу Мохамад М., тежестта на предвидените в закона санкции и бягството на обвиняемия от местопрестъплението, съдът категорично е посочил, че съществува опасност от укриване или извършване на престъпление, което би осуетило срочното и законосъобразно приключване на разследването по делото.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.