Събранието на местната структура на Промени Бургас се е провело в неделя. Снимки Продължаваме Промяната

Събранието на местната структура на Промени Бургас се е провело в неделя. Снимки Продължаваме Промяната

Истински скандал се завихри около листата с кандидати за общински съветници на "Продължаваме Промяната" в Бургас. Часове, след като местната структура на "Промени Бургас" (името, което избраха учредителите на структурата в Бургас б.а.) направи вътрешно гласуване на издигнатите кандидати за общински съветници и от пресцентъра изпратиха до медиите новината, бе разпространено второ прессъобщение от областния координатор на "Продължавае Промяната" Даниел Михалев, в което той твърди, че новината е невярна.

"Тайно гласуване във вътрешни избори подреди листата с кандидати за общински съветници на "Продължаваме Промяната" в Бургас по време на Общото събрание на партията.

Имащите право на глас посочиха не само кои са техните избраници, но и позициите им в листата.

Изборът беше проведен чрез онлайн платформа, разработена специално за случая", пише в прессъобщението, изпратено късно вечерта в неделя до медиите.

В него се посочва още: "Според областния координатор на "Продължаваме Промяната" Даниел Михалев силата на листата се състои в това, че в нея няма пожизнени политици, а граждани, които са се обединили около смели идеи за бъдещето на Бургас. Всеки един от кандидатите е успешен професионалист в своята сфера и ще носи добавена стойност на Общинския съвет.

Листата ще бъде представена пред централното ръководство на "Продължаваме Промяната". В нея ще бъдат интегрирани и кандидати на коалиционните партньори, както и от гражданската квота".

В прессъобщението са посочени и имената на хората, които ще бъдат включени в листата на Промяната в Бургас: Мартин Кръстев, Дилян Георгиев, Дончо Златев, Красимир Калудов, Гергана Начева-Лазарова, Асен Пенев, Станислав Иванов, Петър Петров, Димена Калоянова, Христо Симеонов, Росен Топкаров, Мартин Хлебаров, Бисер Русимов, Марин Георгиев, Диан Дунев, Тодор Терзиев, Живко Стоянов, Мирослав Йорданов, Ивайло Данчев, Стоян Андонов.

Час по-късно дойде и информация от Даниел Михалев със следното съдържание:

"Уважаеми колеги,

Преди около час е изпратено фалшиво прессъобщение от злонамерен член за провело се днес общо събрание от общинската структура "Промени Бургас". 

Моля да не публикувате прессъобщението, тъй като е НЕВЯРНО.  

Номинациите за общински съветници продължават до 15.08.2023 г. и тепърва след това предстоят разговори в Националните органи на партията за подкрепа и листи. Събранието днес беше единствено за предварително гласуване.

В този смисъл, написаното в съобщението е НАПЪЛНО НЕВЯРНО и не съответства на истината. 

Съжалявам за предизвиканото недоразумение и моля да се въздържите от публикуване. 

Благодаря!"

Потърсихме Даниел Михалев за коментар. Пред "Черноморие" той потвърди, че събрание на общинската структура е имало, снимките, които са разпространени до медиите са автентични, участниците в гласуването са дали своя вот поименно за всеки кандидат, номиниран за общински съветник.

"Това гласуване имаше за цел да провери вътрешната демография. Листата не носи окончателния си вид, тъй като не е приключила процедурата по номинациите. Разминаването идва оттам, че това не са окончателните имена в листата", коментира пред "Черноморие" Даниел Михалев. По думите му листата трябва да бъде изпратена за одобрение от националните органи на ПП. Вътре трябва да бъдат определени и квотите за коалиционните партньори на Промяната.

В социалните мрежи вече се появиха и първи коментари на случилото се по време на събранието от хора, които са номинирани и са участвали на него. От постовете им стават ясни и местата в листата, както и че "случайни хора", които са от 2-3 месеца в партията са попаднали в листата с кандидати за общински съветници в Бургас.

От решението на националното ръководство ще стане ясно какви процеси текат в партията и на местно ниво.

Галерия