Скулптурата завършва с глава на мъж и вълк

Скулптурата завършва с глава на мъж и вълк

Скулптурата на Боян Вениамин (Маг)*, монтирана в Зоната за обществен достъп на бургаското пристанище, разбуни духовете в морския град. От няколко дни социалните мрежи буквално "врят" от коментари и противоположни мнения дали мястото на творбата е точно там и какво символизира тя. На пръв поглед се вижда мъжко тяло с ръзперени ръце, с глава на човек и вълк, с омотани около кръста вериги. В основата на фундамента са монтирани три метални плочки със символи - слънце, полумесец и трети символ с плетеница, в която се вижда и вплетен кръст. 

Зоната за обществен достъп, където се издига творбата, е публична държавна собственост и е под управлението на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Ръководството на дружеството в София е дало благословията за поставяне на скулптурата, която е дело на бургаския художник Георги Андонов (той е автор и на скулптурата Четящият човек, която бе монтирана през 2019 година пред сградата на книжарница "Хеликон" на площад "Тройката" б.а.).

На въпрос на "Черноморие": "По чия идея е монтирана скулптурата на художника Георги Андонов на територията на ДП "Пристанищна инфраструктура" в Бургас?", от държавното дружество отговориха така:

"Това не е първият път, в който Зоната за обществен достъп на пристанище Бургас се превръща в поле за изява на изкуството. Там са поставени и модернистичната творба „Любопитство“ на Вежди Рашидов, инсталация, изградена от различни корабни елементи, наречена "Къдроглав рецикликан", както и стъклен "Тетрапод" (той бе изработен по време на обявения от Община Бургас Симпозиума по скулптура за градска среда, който се проведе през 2019 г. б.а.​).

За скулптурата на Боян Вениамин (Маг) от ДП "Пристанищна инфраструктура" не са обявявали конкурс. "Проектът е авторски и не е обвързан с участие в конкретен конкурс", обясниха оттам.

Държавното предприятие не е финансирало изработването на скулптурата. На една от страните му стои надпис на "Lazur Croup" - по всяка вероятност това е фирмата, която е финансирала автора Георги Андонов, за да реализара проекта си.

На въпроса ни: "Защо е монтирана точно там?", от ДП "Пристанищна инфраструктура" отговориха: "Боян Вениамин (Маг) е важна историческа фигура, с която всяка култура би се гордяла. Поставянето на такава пластика е отдаване на уважение към личността на един изключителен за времето си човек и в случая конкретното място на нейното монтиране не е водещо".

Според тях, творбата не съдържа илюминатски символи.

 

*Боян Магесник с християнското име Вениамин е багренороден син на цар Симеов Велики от втория му брак със сестрата на Георги Сурсувал. Той е роден в столицата Преслав около 910 година. Смята се, че е починал около 970 година вероятно в Константинопол, като е станал жертва на поръчково убийство.

Пренебрегнал християнското си име и устроения по византийски образец дворцови живот в Първото българско царство, той демонстративно носи прабългарско облекло, връща се към традиционното Баян (Боян) и старите традиции, шаманските вярвания и древните знания, опитвайки се да ги съчетае с живота в християнска България (покръстването е извършено от цар Борис I през 864 г. б.а.). Държи се като колобър и магьосник, облича се в кожи, такива дрехи, с които се преправя на различни видове животни, подобно на днешните кукери. Не е известно князът да е преследван като езичник. Описван е от византийските книжовници като човек умеещ да се превръща във вълк владеещ чудодейни сили. Без за това да има исторически доказателства, проф. Николай Райнов, Петър Димков и съвременни литературни автори го считат за основоположник на богомилството.

Според Дамян Попхристов Боян мага получава своето висше посвещение в Сирия, която в тези времена е центъра на езотериката.

Галерия