При слаб интерес премина отбелязване на 120-та годишнината от рождението на художника Петко Заадгорски. Залата на 2-ри етаж на бургаската художествена галерия "Петко Задгорски", където са наредени творбите на автора, бе почти празна. Едва малцина истински любители на изобразителното изкуство дойдоха, за да разгледат изложбата с творби на Задгорски, посветени на годишнината на именития художник, видя екип на сайт "Черноморие".

"Петко Задгорски е много важен за Бургас, за културния живот на морския град. Роден в Сливен, след време той идва в Бургас, влюбва се в морето и остава завинаги тук", с тези думи директорът на Бургаската художествена галерия Георги Динев се обърна към дошлите в залата за откриването. Той припомни биографията на художника, в която важно място заема паметника на поета Александър Сергеевич Пушкин, който се издига в Морската градина. В експозицията по повод 120 години от  рождението на Петко Задгорски са наредени 30 картини, собственост на галерията и на частни колекционери. Платната са от най-ранния до последен период на творческата му дейност. За първи път пред  бургаската публика е изложен и макетът на паметника на Пушкин.

Срещата с творчеството на Задгорски, чието име носи бургаската галерия, е повод посетителите да се докоснат не само до неговото творчество. На първия етаж на галерията е подредена изложбата живопис "Делници" с картини от 60-те и 70-те години на ХХ в. от фонда на галерията.

Галерия