Паметникът вече е готов и пространството е довършено. Снимка Община Бургас

Паметникът вече е готов и пространството е довършено. Снимка Община Бургас

Паметникът на благодетеля на Бургас - Александър Георгиев – Коджакафалията щебъде официално открит на 29-ти септември, четвъртък, от 17:30 часа. Той се намира на метри от училището, което носи неговото име. Наблизо е и т.нар. "километричен камък", който някога е показвал на пътниците, че им остава още 1 километър, докато стигнат града.

Александър Георгиев – Коджакафалията е една от най-ярките личности, свързани със съвременното развитие на Бургас. Човек, който с много труд и лишения натрупва състояние и става влиятелен търговец, но въпреки богатството си запазва своята скромност и отдаденост към съгражданите си. През целия свой живот той не спира да раздава спечеленото за благотворителност. С това Коджакафалията се превръща в един от най-големите дарители в България, оставя непреходна следа в историята на града и заслужено получава името Бащата на Бургас.

Чрез паметника, създаден от скулптора Радостин Дамасков, бургаската общественост отдава почит към личността и делото на големия благодетел. Наред с тези от Общината, в изпълнението на проекта са вложени и много левове, предоставени от дарители. 

Сагата с изработването паметника на Коджакафалията продължи 12 години, както "Черноморие" не веднъж е писал.

Паметникът на Коджакафалията ще бъде факт през юли

Той трябваше да бъде официално открит още през юли, но церемонията се забави по ред причини.