Детелина Минева (вляво) изненада Невена Ангелова с книгата Чичо Чичопей на Янаки Петров, чиито илюстрации е рисувала художничката преди почти 10 години. Снимки Авторът

Детелина Минева (вляво) изненада Невена Ангелова с книгата Чичо Чичопей на Янаки Петров, чиито илюстрации е рисувала художничката преди почти 10 години. Снимки Авторът

След повече от 20 години Невена Ангелова откри своя изложба в родния Бургас. Художничката, която е позната като илюстратор на книги, гостува в изложбената зала на филиала на Националната художествена академия в морския град. Изложбата с илюстрации, озаглавена "Морски височини", събра приятели, съученици, близки и почитатели на авторката.

За да създаде корица на книга или да илюстрира цяла книга, Невена Ангелова трябва да има вдъхновение. "Текстът може да е много добър, но ако не намеря за какво да се хвана в него, търся нишката в сюжета. Опитвам се да си взема нещо, да го прекарам през себе си и то да ме зареди", сподели авторката.

"Тази изложба е едно значимо събитие. В илюстрациите си Невена използва всички изразни средства", сподели проф. Светозар Бенчев - директор на филиала на НХА, който откри изложбата. Той призна, че Невена е пример за успял творец, който е изминал всички стъпки от паралелката по изобразително изкуство в бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий" през Нациоаналната художествена академия до автор със собствен почерк и стил. Бургазлийката вече е и част от преподавателския екип в Академия, където предава знанията си на студентите.

Сред книгите, които илюстрира има много предназначени за деца. Тя е автор на кориците на книгите на нейната майка - писателката Керана Ангелова. Нарисувала е и корицата на книгата на Добрина Топалова - "Прозата на Керана Ангелова: Да си върнем сътворението". Нейни са илюстрациите и към българското издание на книгите на Мирча Картареску.

На откриването на изложбата бяха и родителите на Невена Ангелова, дъщеря й, съученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий", нейни преподаватели, зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева, актрисата Елжана Попова, която беше дошла специално да я поздрави.

Художничката беше приятно изненадана, когато получи за автограф книга на Янаки Петров с нейни илюстрации. "Чичо Чичопей" е излязла през 2015 година с подкрепата на Община Бургас в малък тираж. "Отидохме на премиерата на книгата в Дома на писателя и искахме да се срещнем с авторката на илюстрациите. Тя не беше на представянето. Купихме си книгата и сега, когато разбрах, че Невена Ангелова открива изложба, взех книгата със себе си, за да взема автограф от нея", сподели Детелина Минева. Тя предизвика вълна от емоции у художничката, която се оказа, че не притежава екземпляр от книгата и много се развълнувя, че я държи в ръце. Илюстрациите към книгата били обещани от Невена на автора Янаки Петров, когато тя още била ученичка. Години по-късно изпълнила обещанието си.

Изложбата може да бъде разгледана до 22-ри септември.

Галерия