Служебният министър Весела Лечева и кметът на Бургас Димитър Николов (в срадата) инспектираха залата днес. Снимки Министерство на младежта и спорта

Служебният министър Весела Лечева и кметът на Бургас Димитър Николов (в срадата) инспектираха залата днес. Снимки Министерство на младежта и спорта

След няколкогодишна сага бургаската спортна зала "Арена Бургас" получи днес акт 15. Това стана ясно от новина, качена в сайта на Министерството на младежта и спорта. От нея става ясно, че служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева е инспектирала днес "Арена Бургас" заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, ръководството на "Академика 2011" и строителния надзор. Проверката в залата показа, че е завършена напълно климатичната система, монтирани са седалките, завършени са финишните настилки, оборудвани са съблекалните. Екип от италианската фирма "Мондо" е от 10 дни в Бургас, за да монтира лекоатлетическата писта, която също е готова.

Министър Весела Лечева и кметът на Бургас Николов обиколиха цялото съоръжение заедно със строителите. Инспектираха подземните и надземните паркинги, трите зали, съблекалните, общите помещения. Увериха се, че работи климатичната система, както и звуковите системи.

"От последното ми посещение е свършена много работа. Радвам се да видя, че залата скоро ще бъде пусната в експлоатация и ще зарадва не само бургазлии, но и всички хора, които обичат спорта в България", коментира министър Весела Лечева.

В залата има оборудване за лека атлетика, баскетбол, волейбол, борба, гимнастика и още много други спортове, което дава големи възможности.

"Федерациите могат да дойдат в Бургас, за да видят, че залата разполага с най-модерното оборудване и може да стане част от международния календар на световните и европейски федерации", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

В залата е доставено и вече се монтира спортното оборудване. Другата част от него, което ще се използва за определени събития, е складирано и готово за използване. То е от най-висок клас, от престижни световни марки и снабдено с всички необходими сертификати за провеждане на международни състезания.

Зала "Apeнa Бypгac" е на пет нива. Тя paзпoлaгa c 4100 ceдящи мecтa и 2000 пoдвижни седалки. Пo вpeмe нa кoнцepти съоръжението щe мoжe дa cъбиpa 15 000 зpитeли в ocнoвнaтa зaлa. Още с проектирането е помислено как да се обслужват подобни събития. Към залата е изграден висок тунел, през който да влизат големи камиони с техника.

Многофункционалната зала в Бургас е единствената в страната, която отговаря на всички изисквания, позволяващи й домакинството на европейско и световно първенство по лека атлетика на закрито. Освен всички лекоатлетически дисциплини, в нея ще могат да се практикуват xaндбaл, бacкeтбoл, бoйни cпopтoвe, вoлeйбoл, художествена гимнастика и много дp. Съоръжението включва 3 тpeниpoвъчни зaли и тpиeтaжeн пapкинг c нaд 800 мecтa, както и допълнителни обслужващи помещения за ресторант, кафенета, фитнес, спа, конферентни зали и др.

Обществената поръчка за проектиране и изграждане на залата бе обявена от Община Бургас през 2014 година по време на управлението на Тройната коалиция с премиер Пламен Орешарски. Договорът с консорциумът, който е изпълнява е сключен на 1-ви септември 2014 година, а срокът е 900 календарни дни. Общата стойност на поръчката е 31 997 804.03  лева без ДДС.

На 21-ви май 2018 година е подписано допълнително споразумение за изменение на поръчката през нейния срок на изпълнение. Съгласно него общият срок за изпълнение на проекта става 1 401 дни. 

Мотивите за изменение на поръчката тогава са били следните:

"В процеса на разработване на технически проект на обект: “Многофункционална спортна зала „Арена Бургас“ в УПИ II, кв.15б, по плана на к-с „Изгрев“, гр. Бургас“ възникнаха редица непредвидени обстоятелства по смисъла на чл.116, ал.1, т.2 от ЗОП, поради които се налага да бъдат препроектирани и впоследствие изпълнени допълнителни съоръжения и СМР, които не са включени в обхвата на идейното решение, като част от техническото предложение на Изпълнителя на етап обществена поръчка, които включват дейснотите, посочени в VII.2.1. Описание на измененията.
МОТИВИ: Поради недостатъчно пространство за излагане на мотивите за прилагане на чл. 116, ал. 1, т. 2 ЗОП, същите се съдържат в представените доказателства, като прикачени файлове към придружителното писмо, под №4".

Обща стойност на поръчката след измененията става 47 663 692.75 лева без ДДС. 

Бившият премиер Бойко Борисов три пъти инспектира залата по време на управлението си, но до нейното откриване така и не се стигна. През последните две години, през които управляваха основно служебни кабинети и един кабинет на четворната коалиция оглавен от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Василев залата не беше завършена. Едва днес при пощението на служебния министър на спорта Весела Лечева, която се ангажира с финализиране на проекта, вече има издаден акт 15 за "Арена Бургас".

Галерия