На 18-ти юли 2019 година Цанко Цанков преплува Бургаския залив. Снимка Архив Черноморие-бг

На 18-ти юли 2019 година Цанко Цанков преплува Бургаския залив. Снимка Архив Черноморие-бг

Цанко Цанков се цели в световния рекорд за 12-часово плуване бе прекъсване в 50-метров басейн. Това ще стане една година, след като той направи историческо преплуване на Бургаския залив. Той е състезател на столичния клуб "Олимп", но кариерата му започва от бургаския "Черноморец".

Цанко стана първият предплувал Бургаския залив

Той ще опита да подобри световен рекорд на 22-ри август (събота) в басейна на комплекс "Флора" - Бургас. Европейският и световен рекорд за 12-часово скоростно плуване без прекъсване в 50-метров басейн е 41 200 метра и принадлежи на състезателя Мартин Стрел от Словения. Поставен е на 7-ми октомври 1998 година в град Женева (Швейцария).

В цялата история на българското състезателно плуване и маратонското ни плуване, към настоящия момент няма регистриран опит за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, нито реализиран успешен такъв. Тъй като плуването ще бъде извършено за първи път в България, при успешна реализация то ще стане част от българската и бургаска плувна история.

Началото на преплуването ще бъде дадено точно в 07.30 часа сутринта на 22-ри август. То ще бъде извършено в съответствие с правилника на FINA (Световната Федерация по плувни спортове) и LEN (Европейска Федерация по плувни спортове).

За допълнителна атрактивност на събитието, ще бъдат изпратени покани до всички бургаски клубове, които имат желание, да включат свои деца и картотекирани състезатели над 10-годишна възраст. Децата ще плуват паралелно с Цанко във всички останали коридори на басейна.

Входът на басейн "Флора" ще бъде свободен в този ден за зрители, спортисти, родители, любители на плувните спортове и други.

Краят на плуването е планиран за 19.30 часа.