Американският посланик Херо Мустафа участва в церемонията по засаждане на дръвчетата. Снимки Черноморие-бг

Американският посланик Херо Мустафа участва в церемонията по засаждане на дръвчетата. Снимки Черноморие-бг

След Португалия Херо Мустафа сади дръвчета и в Бургас. Посланикът на САЩ в България за втори път в живота си сади дръвчета. Първият път на US дипломатът е бил заедно с двете й дъщери в родината на известния мореплавател Вашку да Гама. Тогава те дават имена на фиданките - Надежда и Състрадание, сподели единствено пред репортер на "Черноморие" Нейно Превъзходителство Херо Мустафа.

За втори път днес дипломатът сади дръвчета, този път в Морската градина на Бургас заедно с кмета на Бургас - Димитър Николов и с кметовете от Асоциацията на българските черноморски общини, сред които кметът на Варна Иван Портних, на Поморие Иван Алексиев, на Созопол Тихомир Янакиев, на Приморско Димитър Германов и други.

Дръвчетата, които днес дипломатът и кметовете засадиха са от вида хималайски кедър. Седемгодишните фиданки ще си "правят" компания със столетните им събратя. Засаждането идва след опостушителната буря, която мина през Бургас на 17-ти септември.

"Общо 20 броя хималайски кедъра ще бъдат засадени в градината. Те са отгледани в наши условия, адаптирани да израстнат тук. Използваме подходящото есенно време, за да ги засадим и да се хванат", каза за сайт "Черноморие" Светла Танева, главен експерт "Озеленяване" в Община Бургас. Тя лично посрещна посланик Херо Мустафа и кметовете, които показаха завидни умения и се справиха с лопатите при засаждането на хималайския кедър.

Галерия