Кукерландия се провежда от 25 години без прекъсване

Кукерландия се провежда от 25 години без прекъсване

Празничните прояви от календара на 25-то издание на Международния маскараден фестивал "Кукерландия" - дефилето и състезателния елемент ще бъдат събрани в един ден - 17-ти март, неделя. "В момента с колегите правим реорганизация на програмата, за да почетем паметта на нашия патриарх Неофит. В петък и събота ще има само статични събития - кръглата маса и изложбата", каза пред "Черноморие" кметът на община Тунджа Станчо Ставрев. Общината заедно с Община Ямбол са съорганизатори на "Кукерландия". 25-то му издание трябваше да започне на 15-ти март сутринта.

Архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий призова с писмо тази сутрин кметовете на двете общини да отменят маскарадния фестивал, заради кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

След продължително боледуване на 13-ти март в 22.22 часа вследствие на многоорганна недостатъчност се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит,

"Изпратих писмо на кметовете на Ямбол и Тунджа с призив да направят всичко възможно да отменят игрите в деня на опелото и погребението на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Двамата винаги са се допитвали до нас и ние винаги сме били до тях като клирици. Разбирам притесненията им, защото това е сложна организация с много хора от страната и чужбина", каза за "Черноморие" архимандрит Димитрий.

Кметовете на Ямбол и Тунджа са се вслушали в призива му и на 15-ти и 16-ти март, когато е поклонението, опелото и погребението на патриарха игри няма да има. Те ще се проведат на Сирни Заговезни, неделя, когато е ден за прошка преди началото на Великденските пости.