Скандалът се разгоря след информация на ДАНС с генериране на кода на машините, който подсигурява сигурността им. Снимка Архив Черноморие-бг

Скандалът се разгоря след информация на ДАНС с генериране на кода на машините, който подсигурява сигурността им. Снимка Архив Черноморие-бг

Невъзможно е вотът на гражданите да бъде подменен, ако гласуват с машини на предстоящите местни избори. Според сега действащия Изборен кодекс машините на практика са принтери – веднага след гласуването избирателят получава разписка, на която вижда за кого е дал гласа си. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Повод за брифинга стана скандал с официална информация от ДАНС до президента, председателя на НС, министър-председателя и ЦИК, че на 25-ти октомври зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е повторил процедурата по генериране на кода, който подсигурява сигурността на машините за гласуване, записал го е на телефона си, след което го е свалил на флашка.

„Сигурността се гарантира от две неща: всеки гражданин може да свери дали неговият личен вот съвпада с разписката, а освен това всички разписки се преброяват ръчно от членовете на секционната избирателна комисия, с оглед на което на практика не съществува каквато и да е възможност вотът на гражданите да бъде подменен“, поясни министърът.

За да разсее всички възможни съмнения, той изброи действията, извършени досега от Министерството на електронното управление (МЕУ). „Всички те бяха публични“, подчерта министърът. На 9 октомври т.г. чрез жребий със софтуерен генератор на случаен принцип бяха изтеглени серийните номера на осем машини за гласуване, които преминават през процес на удостоверяване. Участваха експерти от Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ), присъстваха представители на политически партии и журналисти.

На 13 октомври т.г. МЕУ, БИС и БИМ утвърдиха Методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс.

На 20 октомври т.г. експерти от Централната избирателна комисия (ЦИК), в присъствието на представител на изпълнителя на обществената поръчка „Сиела Норма“ АД, извършиха в контролирана среда т.нар. доверено изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на местния вот. В процеса се включиха представители на четири парламентарнопредставени партии. Там е генериран криптографският ключ (т.нар. хеш код), с който се подписва софтуерът. Той е заключен с ключ, генериран с паролите на трима от членовете на ЦИК от квотите на различни партии. Самият ключ се съхранява на лаптоп в касата на ЦИК. Паролите на тримата членове на ЦИК са били въведени на място веднага след приключването на довереното изграждане и лично от всеки един от тях. Това гарантира, че на машините не може да се инсталира произволен софтуер, който да променя резултатите. 

Полученият софтуер е инсталиран на всички машини от изпълнителя на обществената поръчка „Сиела Норма“ АД. Те вече са разнесени по избирателните секции. След генерирането на хеш кода той беше показан публично и на медиите. Публикуван е и в сайта на МЕУ.

На 23 октомври т.г. в присъствието на експерт от „Сиела Норма“ представителите на регистрираните партии и коалиции са получили в защитена среда пълен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване. Ръководителите на екипи от удостоверяващите институции са запознали партиите с основните изводи от досегашната си дейност по процеса по удостоверяване на машините. Присъстващите са получили отговори на поставени от тях въпроси, свързани със софтуера, който ще бъде използван на предстоящите местни избори. След приключването на процедурата всички използвани за прегледа на кода носители на информация са били унищожени от представител на Държавна агенция „Национална сигурност“.

Със заповед от 19 септември т.г. министър Йоловски е възложил на своя заместник Михаил Стойнов да упражнява всички права и задължения на държавата, свързани с удостоверяване на съответствието на доставените машини за гласуване с изискванията на Изборния кодекс.