Служебният премиер Стефан Янев (вдясно) посети днес Гранично-полицейското управление - Малко Търново. Снимки Министерски съвет

Служебният премиер Стефан Янев (вдясно) посети днес Гранично-полицейското управление - Малко Търново. Снимки Министерски съвет

"Има очаквания за интензифициране на мигрантския натиск, но трудно може да се правят прогнози, тъй като процесът се наблюдава далеч преди последните драматични събития в Афганистан в рамките на настоящия месец", заяви служебният министър-председател Стефан Янев, който днес посети Гранично-полицейското управление - Малко Търново. По думите на премиера увеличаването на мигрантския натиск се дължи на хора с профил - произход от Афганистан. Министър-председателят Стефан Янев коментира оценки на международни организации и на ООН, според които голям брой афганистански граждани ще търсят убежище извън границите на своята родина и в момента доста от тях се намират в съседни държави. "Една част от тях ще тръгнат към Европа и пътят им минава и през България", посочи министър-председателят и подчерта готовността на България за справяне с предизвикателствата.

"Българските граждани могат да бъдат спокойни, че дейността по отношение на охраната на държавната граница се извършва в рамките на нормалния процес. Обстановката е спокойна, необходимата организация е направена", каза още Янев.

Премиерът отбеляза, че са предприети всички необходими действия за подсигуряване на охраната на границата, направени са и планове за нарастване на усилията като включване на допълнителен ресурс от екипи, като например от армията и от други структури на Министерство на вътрешните работи. "Засега обаче такава необходимост няма, служителите се справят", категоричен бе Стефан Янев.

В отговор на журналистически въпроси за състоянието на временното възпрепятстващо съоръжение по границата, премиерът Янев припомни, че и по време на вчерашния парламентарен контрол е заявил, че правителството полага необходимите усилия за започване в най-скоро време на ремонт по засегнатите участъци и за укрепване на пътища в района на границата. За целта са осигурени необходимите средства и в следващите един-два месеца ще се извършат налагащите се дейности.

По отношение на бежанските центрове министър-председателят Янев посочи, че темата не стои на дневен ред, тъй като те разполагат с достатъчен капацитет, не се налага разкриване на нови центрове и гражданите могат да бъдат спокойни.

В рамките на визитата си днес министър-председателят направи обход на линията на държавната граница в района от Малко Търново до село Сливарово. Премиерът се срещна с гранични и полицейски наряди, със служители от Главните дирекции "Жандармерия" и "Национална полиция" като поздрави лично всеки един от тях. "Благодаря Ви за денонощния труд, за ежедневните усилия, за това, че въпреки трудностите и предизвикателствата, продължавате да работите всеотдайно, да гарантирате сигурността на българските граждани, но и да опазвате важната за Европа външна граница", обърна се министър-председателят към дежурните екипи, сред които и командировани по линия на "Фронтекс" малтийски граничари. Премиерът Янев, придружаван от директора на "Гранична полиция" главен комисар Деян Моллов, обеща пълна подкрепа от страна на правителството на граничните и полицейски служители.

Галерия