Стефан Петров (вляво) е извел мигрантите от езорото. Снимка Личен архив

Стефан Петров (вляво) е извел мигрантите от езорото. Снимка Личен архив

Стефан Петров, служител на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, извади петима мигранти от езерото "Вая". Случката се разиграла днес. Полицията преследвала микробус с мигранти и успява да го спре в района на стадион "Черноморец". Петима от нелегалните хукват да бягат и се скриват в тръстиките на езерото.

По това време от полицията търсят съдействие от ИАРА, която да влезе с лодка във Вая, за да бъдат извадени оттам мъжете. "С моя колега Деспин Маринов бяхме на проверки, когато му звъннаха и казаха да отидем на околовръстното зад стадион "Черноморец", защото полицията имала нужда от съдействие от ИАРА за избягалите мигранти", разказа Стефан Петров, който е и зам.председател на "Организация за закрила на българските граждани" (ОЗБГ).

Полицаите не тръгнали след мигрантите, защото мястото е тиня и е опасно, а отцепили района и очаквали служители на ИАРА да се появят с лодка, за да извадят мъжете от водата.

"С Деспин тръгнахме към вкъщи да си взема гумения гащеризон и да вляза след мигрантите. Предложи ми да отидем до тях и той да се преоблече и да влезе с мен, но щяхме да загубим много време, че имаше и голям трафик, и решихме само аз да вляза. Два пъти влизах да ги търся, но не ги намирах. Дойде полицай с куче. Според него кучето ги надушило и били навътре, но кучето нямаше как да влезе, защото под водата има счупени тръстики, които са като шипове и могат да пробият гумения гащеризон, а какво остава за бос човешки крак или за лапа на куче. Влязох за трети път, като единият от полицаите ме насочи много добре и тръгнах в посоката, която ми каза. На два пъти затънах, защото тинята е до коленете, а водата почти до гърдите ми, но все пак реших да стигна до края и ако не успея да се върна, колегата Деспин да дойде с лодката и да ме извади. Вървях бавно и след броени минути видях петимата мигранти. Бяха почти до края на тръстиката, стоят във водата, уплашени, премръзнали. Обясних им на английски, че няма от какво да се притесняват, че на брега има полиция, че могат внимателно и спокойно да излязат. Няколко минути им говорих и накрая се съгласиха и тръгнаха, а аз вървях след тях. Изведох ги на брега при полицаите, дадохме им малко храна и вода, и си тръгнахме", разказа за случилото се Стефан Петров.

Той изрази благодарност и към полицаите за адекватните действия и помощта, която са оказали, както и на кучето, което е показало, че е изключително добре дресирано и с невероятен нюх.