Част от блокадата ще обхване и Ришкия проход. Снимката е илюстративна

Част от блокадата ще обхване и Ришкия проход. Снимката е илюстративна

Служители на "Автомагистрали - Черно море" АД, град Шумен, които са членове на КНСБ ще блокират възлови пътища на територията на областите Варна и Бургас. Протестът е обявен за 13-ти април от 11.00 до 14.00 часа и в него ще участва и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Ще бъдат блокирани следните отсечки:

- път I-II, Русе - Варна, кръгово кръстовище при километър 1+493 в град Русе;

- Айтоският проход - път III - 208 на разклона на село Вресово, община Руен;

- Ришки проход- път II-73, до разклона за село Риш, община Смядово;

Поводът за протестните действия са неразплатените от държавата средствата за ремонта на автомагистрала "Тракия" от страна на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройство.

"Беше направен опит за решаване на проблема от Народното събрание на 7-ми април и 8-ми април 2022, но беше бламиран от участниците в управляващата коалиция. Ние заложници на политически игри и пазарлъци няма да ставаме! Нашето достойнство не е за политическа употреба!", заявяват в отворено писмо до медиите от "Автомагистрали - Черно море".

Общото задължение към момента за обекта от страна на възложителя - "Автомагистрали" ЕАД, чрез АПИ към дружеството е в размер на 27 644 902 лева с ДДС. 

Липсата на решение вече една година доведе до:

- периодично забавяне на заработените ни с честен труд заплати;

- за месец февруари  и март 2022 неплатените заплати и осигуровките към тях са в размер на 3 млн. лева;

- за периода, в който е изпълняван обекта - 22.04.-30.06.2021 година те са в размер на 7 548 097,25 лева  заедно с осигуровките към тях, като тази сума е платена от дружеството;

- принудително спиране на работа във всички звена, поради липса на материали;

- напускане на дългогодишни квалифицирани работници и служители;

- периодично спиране на електроснабдяването, доставката на газ, телефони и интернет, поради невъзможност да бъдат заплатени;

- влошаване на финансовото състояние на "Автомагистрали - Черно море".

"С цел избягване на всякакви спекулации, декларираме изрично, че нашите синдикални действия нямат политически характер, а се борим единствено за запазване на трайните си работни места достойно заплащане", уточняват от синдикалната структура на фирмата.