"Слънчев бряг" с дългове за 1 млн. лева

Дружеството има съставен и предявен нов данъчен акт на стойност 1 390 000 лева.

 

До 2008-ма година "Слънчев бряг" АД е изплатило данъчни актове на стойност 4 281 835 лева с повтарящи се, еднакви  данъчни нарушения. В банковите сметки на дружеството в момента има 8300 лева.

Очакваните приходи от несъбрани задължения по плащане на продадена земя до края на 2010-та година са в размер на $ 662 526 и 26 492 лева. За 2011-та година от разсрочени плащания  за продажба на земя се очакват $ 144 444.

"Договорната дейност на дружеството е водена при очевидна финансова загуба и е причинила вреди в особено големи размери", каза председателят на Борда на директорите на дружеството Златко Димитров. "Слънчев бряг" АД е сключило договори за интернет реклама със сайта "Фрог Нюз" (акционер в този сайт е Младен Мутафчийски, който беше част от старото ръководство на дружеството. Сайтът нашумя, когато миналата година журналистът и главен редактор на сайта Огнян Стефанов бе нападнат б.а.). До момента дружеството е платило на фирмата представяща сайта, за периода от януари 2007 г. – март 2010 г., сумата от 916 000 лева (разхвърляна грубо на 39 месеца това прави сума от 23 487 лева месечно б.а.). Последният сключен договор със същия сайт е за период от 3 години и е на стойност 864 000 лева. В случай, че дружеството иска да прекрати договорните си отношения с фирмата трябва да й изплати неустойка в размер на 50 % от общата цена на услугата.

Според новото ръководство на "Слънчев бряг" АД има заварен договор за отдаване на рекламните площи на дружеството, който също е неизгоден. През 2006-та година е сключен 10-годишен договор с фирма "Инвест ком" ЕООД. Фирмата използва 123 рекламни позиции като плаща за тях наем в размер на 50 000 лева годишно. Договорът е анексиран през 2009 г. Променя се само наемът, който е намален двойно и оттогава е в размер на 12 500 евро. Неустойката при прекратяване на договора от страна на дружеството е на стойност 100 000 евро и по 50 000 лева за всяка от оставащите години.

Според изнесените данни на днешната прескоференция паркинг "Емона" е бил предоставен под наем на фирма "Булимпекс" АД за срок от 3 години за годишен наем от 12 000 лева. Договорът за наем обаче върви с клауза, която дава разрешение за строителство на територията на паркинга. В случай, че дружеството иска да прекрати предсрочно този договор трябва да плати неустойка от 80 000 евро.

Дружеството е сключвало неизгодни договори за репатриращи машини – собственост на "Слънчев бряг" АД. Разходите за сметка на дружеството за т. нар. "паяци" са на стойност над 60 000 лева на сезон.  Приходите от наем за двата паяка обаче са едва 40 000 лева. За третия "паяк", който е работил незаконно през нощта на територията на курорта липсва договор. Освен това за репатриране на автомобилите се е използвал безвъзмездно паркинг "Магура", като по сега действащия ценоразпис от всяко едно паркоместо могат да се вземат по 300 лева наем за целия сезон.

"Част от договорната дейност на дружеството е водена в грубо нарушение на Закона за приватизация. По този закон за осъществяване на наемни сделки и съвместна дейност, както и за разпореждане с дълготрайни активи е необходимо изрично разрешение от Агенцията за приватизация. След изискана информация от АП се установи от представените документи , че такова разрешение не е издавано за нито една сделка за наем", заявиха от ръководството на дружеството. Затова Бордът на директорите от днес ще започне да обявява за нищожни договорите, които са за отдаване под наем, но са сключени без разрешението на Агенцията за приватизация.

"До дни в "Слънчев бряг" АД ще започнат проверки от страна на Държавната финансова инспекция, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Икономическа полиция. Те ще се извършват под личното наблюдение на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов". Това съобщи народният представител Димитър Бойчев – член на Комисията по икономика, енергетика и туризъм към НС.