Заради пандемията и броят на пътуващите в обществения транспорт намалява. Снимка Янчо Събев

Заради пандемията и броят на пътуващите в обществения транспорт намалява. Снимка Янчо Събев

Смъртта на 12-годишно момиче от корона вирус буквално разтресе Белгия. Младата възраст при смърт от корона вируса "е много рядко явление", отчете говорителят на белгийския кризисен щаб д-р Емануел Андре и добави, че смъртта на детето "шокира".

705 са смъртните случаи от началото на пандемията в Белгия. Броят на регистрираните нови случаи на COVID - 19 е 12 775, а оздравелите вече са 1 696.

Вече трета седмица след въвеждането на извънредното положение в България на 13-ти март, репортери на сайт "Черноморие" продължават да се свързват с бургазлии, които живеят в различни страни в Европа и света, за да споделят как правителството и институциите се борят с разпространението на корона вируса. Чрез техните разкази и снимки даваме възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва в тези насели места, където живеят, не само бургазлии, но и българи от различни точки на страната.

Първият регистриран случай в Белгия е от 15-ти февруари. От 4-ти март броят на заразените започва да расте. Най-големият брой регистрирани заболели досега е 1 850 и е от 28-ми март. След тази дата броят на регистрираните случаи започва да намалява - 1 702 на 29-ти март и на 1 063 на 30-ти март.

Преди 11 дни положението в Белгия беше различно.

В Белтия яслите са отворени, освободените от работа с помощи за безработица

Сега правителството оповести и поредните мерки, които взема, за да помогне на бизнеса. Този път те са насочени съм самоосигуряващите се лица – самонаети, еднолични търговци, малък бизнес, които изпитват финансови затруднения, заради пандемията. "Тези хора, които работят на пълен работен ден и са самооосигуряващи се могат да подадат заявление за отлагане или освобождаване с една година от плащането на социалните осигуровки за първото и второто тримесечие на 2020 година т.е. социалните осигуровки за първото тримесечие на настоящата година, които трябва да се платят до 31-ви март могат да бъдат отложени до 31-ви март 2021 година", разказа преди броени дни пред "Черноморие" бургазлията Янчо Събев, който повече от 15 години живее в белгийския град Льовен.

Банките в страната са излезли с решение да предоставят правото за разсрочване с 6 месеца на плащането на ипотека на жилище за хората, изпаднали във финансови затруднения, поради пандемията с корона вируса и невъзможността да работят. "Трябва да се има предвид обаче, че това не важи за всички длъжници, а само за онези, които могат да обосноват моментното си затруднение пред финансовите институции", обясни бургазлията.

Рестрикциите в страната са строги и през последните дни контрола по отношение спазването на ограниченията се засилва. През последните няколко дни на миналата седмица полицията ефективно започна да налага глоби в размер на 250 евро на недисциплинираните.