В Льовен се излиза навън, само в случаите на необходимост. Снимки Яни Събев

В Льовен се излиза навън, само в случаите на необходимост. Снимки Яни Събев

277 030 в цял свят са се разболели от корона вирус - COVID - 19. Броят им се увеличава всеки ден. Оздравелите вече са 91 981 души. Броят на смъртните случаи е 11 421. От регистрацията на първия случай на корона вирус COVID - 19 в град Ухан, Китай минаха три месеца. Тогава никой не е очаквал, че това ще се превърне в пандемия, която ще обхване целият свят.

Репортери на сайт "Черноморие" се свързаха с бургазлии, които живеят в различни европейски страни, за да споделят как правителството и институциите се борят с разпространението на корона вируса. Чрез техните разкази и снимки ще дадем възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва в тези насели места, където живеят, не само бургазлии, но и българи от различни точки на страната.

"Ситуацията не е по различна от тези в България. Животът е забавил темпо, хората си стоят по къщите. Навън се излиза, за да се пазаруват основно хранителни продукти. Общуваме спазвайки някакво прилично разстояние, но няма психоза", разказа бургазлията Янчо Събев, който повече от 15 години живее в белгийския град Льовен.

Градът е малък университетски град. Център е на провинция Фламандски Брабант и е разположен е на река Дейле, с населението около 90 000 души.

Белгия е на 10-ти място в Европа по броя заболели от корона вирус – 2 257. Новорегистрираните вчера няма , смъртните случаи са 37. А броят на оздравелите вече е 204. Най-засегната е Фламандската част с 650 случая, Валония - 270, в Брюксел има 115 заразени (по данни от 17-ти март б.р.).

"Белгийското правителство налага по-стриктни мерки на карантината в страната за периода от 12.00 часа на 18-ти март до 5 април", разказа Яни Събев. Какво означа това:

- всички магазини, с изключение на супермаркетите, хранителните магазини, магазините за вестници, зоомагазините и аптеките затварят.

- разрешава се пазаруване в супермаркета за максимум 30 минути

- банките продължават да работят

- детските ясли остават отворени

- насърчват се всички, които могат, да работят от вкъщи. Във фирмите, където не е възможно да се работи от вкъщи, работодателите трябва да осигурят нужното социално дистанциране на работниците/служителите.

Според новите марки, градският транспорт ще работи, като в него трябва да се спазва социално дистанциране. Неналожителни пътувания в чужбина са забранени до 5-ти април.

Всеки трябва да си стои вкъщи, колкото е възможно повече.

Засега не се налага забрана да се излиза вечер, но се забранява събирането на публични места на хора по всяко време на денонощието. Разрешава се хората да се разхождат, да тичат за здраве и да карат колело. Забранено е ходенето на детските площадки

"Правителството апелира гражданите да спазват наложените мерки и да поемат отговорността да пазят себе си и останалите. Апелира се всички да спазваме социално дистанциране, за да се намали бързо разпространението на корона вируса", допълва бургазлията.

Правителството на Белгия взема и мерки по отношение на хората, които ще останат без работа по време на кризисната ситуация. Всички работещи на договор при спиране на дейността на работодателя имат право на помощи за безработица. Исканията се подават към синдикатите или помощната каса за безработица.

"Понеже не могат да обработят всички документи веднага, ще изплащат на подадено искане 1450 евро на месец до пълното изчисляване. Тези, които са на помощи се освобождават от плащане на ток, газ и вода за един месец", допълва Яни Събев.

Тези, които са самонаети могат да се възползват от обезщетние в размер на 4000 евро, ако фирмата е принудена да преустанови дейност в продължение на три седмици (21 дни), след този период е предвидено обещетение в размер на 160 евро за всеки следващ ден.

Ако бизнесът е принуден да преустанови дейност в дните на уикенда, се изплаща еднократно 2000 евро за първите три седмици, след този период е предвидено обещетение в размер на 160 евро на ден.

В Норвегия с извънредно положение, децата учат дистанционно

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците

Във Великобритания затварят училища от днес, отменят концерти

Галерия