Режисьорът Радослав Овчаров разряза празничната торта. Снимки Лина Главинова

Режисьорът Радослав Овчаров разряза празничната торта. Снимки Лина Главинова

Смях и сълзи предизвика българският филм "Живи комини". Невероятните преживявани, комични и нереални ситуаци, кръчмарски запои, скръбна церемония и шеги и всичко това в едно планинско село, заселено от поостаряващи столични интелектуалци... Със 121-минутната лента на режисьора Радослав Спасов бе открито XVII-тото издание на "София филм фест на брега". Той се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Минути преди да бъде завъртян филма "Живи комини" в Общинско кино "АБ" в драматичен театър "Адриана Будевска" гости и фенове на седмото изкуство минаха по червения килим. Така бургаската публика, за миг изживя усещането "ала Холивуд". Приповдиганото настроение на присъстващите бе засилено от изпълнението на бургаския Духов оркестър, който по традиция открива бургаския кинофорум.

"Радвам се, че съм част от най-големият киносъбитие в България. Успех на "София филм фест на брега", каза при откриването на кинофорума кметът на Бургас Димитър Николов. "Тазгодишното издание на феста е посветен на Петя Дубарова. 40 години не е сред нас", сподели от сцената на театъра проф. Георги Дюлгеров - художествения ръководител на "София филм фест на брега".

След прожекцията на "Живи комини" публиката има възможността да се срещне с Радослав Спасов, режисьор и сценарист на филма. "Благодаря, че сте  тук", сподели Радослав Спасов. Той пожела в Бургас най-после да бъде създаден Дом на киното. След него на сцената на общинско кино "АБ" с качиха част от звездния екип на филма. За първи път  бургазлии се срещнаха с чаровната Мария Коцева - Мума, изпълняваща главната роля на Силвия във филма. "Винаги съм бил зад кадър. А сега съм в ролята на селския идиот. За мен е чест че съм тук, където преди години в този театър е играл моя баща - Константин Коцев", сподели Димитър Коцев - Шошо.

В неформалната част, след прожекцията, режисьорът Спасов в компанията на проф. Георги Дългеров разрязаха фестивалната торта.

Традиционно на фестивала ще бъдат връчени две статуетки "Сребриста чайка". Едната ще бъде присъдена от професионалното жури с председател проф. Георги Дюлгеров. Втората статуетка ще отиде при режисьора на филма, който е получил най-висока оценка според гласовете на зрителите. Те имат право да гласуват по шестобалната система след края на всяка прожекция. Ще бъдат връчени и наградите на Областна управа и на "Зонта" - Бургас.

Галерия