Димитър Маринов (вляво) и Андрей Арнаудов дойдоха за предпремиерата на филма в Бургас. Снимки Авторът

Димитър Маринов (вляво) и Андрей Арнаудов дойдоха за предпремиерата на филма в Бургас. Снимки Авторът

Смях, сълзи и аплодисменти на крака озвучиха зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК в Бургас на предпремиерата на филма "Гунди - легенда за любовта". 2.45 часа държаха в напрежение зрителите, дошли за така чаканата прожекция на филма, посветен на един от най-великите футболисти на България - Георги Аспарухов - Гунди. Това обаче (не) е филм за футбола, а за живота и любовта на Гунди и неговата любима Лита. Лентата проследява живота на големия спортист - от срещата му със съпругата му Величка Маркова - Лита, до трагичния 30 юни 1971 година, когато загина в катастрофа. В основата на сценария са неразказани досега истории от личния живот на Георги Аспарухов и неговата най-голяма любов - съпругата му Лита, с която преминават през редица изпитания на живота, футбола и системата, но остават заедно до самия край.

Осем години са необходими, за да се превърне идеята на Емил Бонев във филм, посветен на легендата на футболен клуб "Левски". "Когато той дойде при нас, имаше идея и предложение Павел Иванов да изиграе ролята на Гунди. Преди началото на снимките обаче направихме кастинг за всички роли. Накрая решението беше за Павел Иванов", сподели Андрей Арнаудов - един от продуцентите на лентата. Консултант на сценария е Величка Маркова - Лита - съпругата на Георги Аспарухов. В нейния образ на големия екран се въплъщава Александра Свиленова. Когато тя се снима в ролята на Лита е второкурсничка в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", сега вече е последен курс в театралната академия. В ролите зрителите ще видят - Димитър Маринов - Аспарух, бащата на Гунди, Параскева Джукелова - Мария, майката на Гунди, Емил Марков - бащата на Лита, Биляна Петринска - майката на Лита, Димитър Николов - Тома, брата на Лита, Александра Костова - Лидка, сестрата на Гунди, Пенко Господинов - агент Томов, Владимир Люцканов - генерал Крумов, Стоян Радев - Зоро, Мина Каукова - Пепи, Дарина Радева - Мими, Даниел Върбанов - Коко, Марио Василев - Боби.

За да влезе в ролята на Георги Аспарухов, Павел Иванов една година тренира усилено футбол. Усилията му, както и невероятната му актьорска игра, му помагат да изгради цялостен и пълнокръвен образ на екрана. На моменти зрителите улавят и визуалната прилика между актьора и Гунди.

На кастинг се явява и актьорът Димитър Маринов. Първоначално той е поканен да се пробва за една роля, но отказва по морални причини. След това се явява на кастинга за ролята на Аспарух, бащата на Гунди. "За него много малко се знае, освен, че е най-добрият шлосер в София", сподели пред журналисти преди предпремиерата в Бургас Димитър Маринов. Той призна, че след първата прожекция на филма в София е бил разстроен и известно време е отказвал да разговаря с журналисти.

"Андрей е скромен, като казва, че този филм е крачка напред в българското кино, не, той е скок", допълни Димитър Маринов.

"Гунди - легенда за любовта" е най-скъпо струващият филм, сниман у нас след промените през 1989 година. "С този филм искаме да обединим нацията и да пазим традициите ни", каза още Андрей Арнаудов.

Филмът тръгва по кината в цялата страна на 18-ти октомври.

Галерия