В момента се разработва механизма за бъдещото действие на програмата за саниране, обясни зам.-министър Нанков (вторият отляво надясно). Снимка ГЕРБ - Бургас

В момента се разработва механизма за бъдещото действие на програмата за саниране, обясни зам.-министър Нанков (вторият отляво надясно). Снимка ГЕРБ - Бургас

Собственик на саниран апартамент ще икономиса между 2 500 и 3 000 лева за 15 години от сметките за отопление. До 2020 година ще бъдат спестени 2 700 000 мегават часа, което прави над 400 млн. лева за отопление на всички санирани в страната сгради, обясни Жечо Станков - заместник-министър на енергетиката по време на гражданския диалог "Европа в нашия дом" на тема регионално развитие, който се проведе в експозиционен център "Флора". В него участие взе и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

От 1 609 жилищни сгради в страната в Бургас са санирани 205 блока. В тях живеят 40 000 души. "Анкета, която направихме сочи, че спестените пари през зимата за отопление и през лятото за охлаждане на санираното жилище са около 38%. В момента са готови документите по програмата за енергийна ефективност на 143 големи многофамилни сгради и на 192 еднофамилни", коментира кметът на Бургас Димитър Николов. Той попита зам.-министър Нанков кога ще стартира следващия етап на програмата и на какво финансиране могат да се надяват общините.

"Разработили сме механизъм за бъдещо действие на програмата за бъдещ контрол, както и за използване на референтни цени на дейностите по санирането", обясни зам.-министър Нанков. В цялата страна 3 500 сгради са с готови документи и чакат следващия етап за финансиране.

Галерия