Социалните работници ще информират хората за всички възможности за социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа. Снимка МТСП

Социалните работници ще информират хората за всички възможности за социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа. Снимка МТСП

Екипи на Агенцията за социално подпомагане започват от днес посещения в засегнатите от наводнението в община Царево населени места, за да окажат максимално бързо подкрепа на пострадалите хора. Първоначално ще бъдат посетени селата Кости, Варвара и Лозенец и град Ахтопол, които са достъпни в момента. Организацията беше създадена по време на среща на заместник-министър Гинка Машова с представители на дирекция "Социално подпомагане" в Царево и Регионална дирекция "Социално подпомагане" в Бургас.

Социалните работници ще информират хората за всички възможности за социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа. Те ще им съдействат за попълване на заявления за еднократна помощ до 1512 лв. за покриване на разходи за жизненоважни потребности като храна, вода и лекарства. Ще бъде създадена организация за максимално бързото й отпускане на семействата, които отговарят на нормативните условия за това.

Посещенията в останалите засегнати населени места ще започнат от петък, когато приключат дейностите по разчистване на инфраструктурата и след като социалните служби получат информация от кризисния щаб в община Царево за пострадалите семейства и имоти.

Екипите на АСП ще останат на терен и през почивните дни. В засегнатия регион ще бъдат командировани служители и от други дирекции "Социално подпомагане" от област Бургас.

По-рано през деня заместник-министър Машова проведе среща с кмета на община Царево Георги Лапчев и го запозна с всички възможности за подкрепа от страна на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта.