Фестивалът ще се проведе 6 месеца след планираното, заради пандемията. Снимка Архив Черноморие-бг

Фестивалът ще се проведе 6 месеца след планираното, заради пандемията. Снимка Архив Черноморие-бг

XVIII-то издание на Международния "София филм фест на брега" ще се проведе от 1-ви до 9-ти октомври 2020 в Бургас, както "Черноморие" вече писа. Филмовият фестивал бе отложен за по-късен период седмица преди откриването му през март тази година, заради извънредното положение и наложените мерките срещу разпространението на COVID-19 на територията на страната, които включваха забрана за провеждането на културни и масови мероприятия в затворени помещения.

Освен промяната в датите на провеждане на дългочакания филмов фест в Бургас, се очаква и планираната за март програма да претърпи промени. Окончателните заглавия от афиша ще бъдат обявени на по-късен етап.

Прожекциите ще се провеждат в Общинско кин "АБ", което се намира в драматичен театър "Адриана Будевска", а билети ще се продават на касата на театъра или непосредствено преди всяка прожекция.

9-членното жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове - Диана Саватева, д-р Лорис Мануелян, Борислав Чакринов, Александра Ингилизова, Мария Бенчева, Христо Димитров - Хиндо, Стефани Райчева и Слави Георгиев ще определи носителят на наградата на Община Бургас "Сребриста чайка" за най-добър пълнометражен филм и наградата на Зонта клуб Бургас - 1000 лева - за най-добър късометражен филм.

Зрителите за поредна година влизат в ролята на жури и могат да оценяват гледаните филми по шестобалната система. Филмът с най-висока обща оценка ще получи втората статуетка "Сребриста чайка", дело на художника Никола Станчев.

Второто издание на кинокласа на "София филм фест на брега" с ръководител Надежда Косева стартира в края на февруари 2020 и успешно приключи първия си етап. Въпреки че по-нататъшното му провеждане на живо също бе осуетено от въвеждането на извънредните мерки в страната, това не попречи на участниците активно и усърдно да продължат с киноуроците повече от два месеца онлайн. Готовите вече сценарии очакват да бъдат заснети в края на лятото и така кинокласът ще завърши своя втори етап. Предстои най-важният - третият етап, в който участниците гледат филмите от програмата на "София филм фест на брега" и ги обсъждат със създателите им или с ръководителя на класа.

Част от участниците в кинокласа ще сформират тазгодишното Младежкото жури на фестивала, което ще гледа и оцени най-добрия късометражен филм от конкурсната програма и ще връчи наградата на областния управител.

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас, подкрепата на драматичен театър "Адриана Будевска" и медийното партньорство на сайт "Черноморие".