В програмата е включена и прожекция на филма Февруари на Камен Калев

В програмата е включена и прожекция на филма Февруари на Камен Калев

Отложеният през месец март 19-и "София филм фест на брега" ще се проведе от 22 до 30 юли в обновения Културен дом НХК в Бургас. Филмите в афиша остават същите. "София филм фест на брега" ще бъде открит с българския филм на Камен Калев "Февруари", който спечели наградата за най-добър български игрален филм на 25-ия юбилеен "София Филм Фест" през март, а на закриването киноманите ще видят дългочакания “Петя на моята Петя” на режисьора Александър Косев, в който като статисти участват над 500 бургазлии.

Общо 8 пълнометражни, 13 късометражни и 1 документален филми ще бъдат показани в рамките на 9-дневния филмов маратон. Сред тях са "Сцени от живота на една актриса" на Иван Владимиров, "Страх" на Ивайло Христов, "Уроци по немски" на Павел Г. Веснаков, който спечели специалната награда на журито и Наградата на ФИПРЕССИ на 25-ия "София Филм Фест" и втора и трета серия на дигитално реставрирания "Мера споредъ мера" на Георги Дюлгеров. Юлиан Вергов, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Павел Г. Веснаков са само част от българските звезди, потвърдили гостуването си в Бургас, с които зрителите ще могат да се срещнат на отворени пресконференции в НХК.

16 пълнометражни филма ще се състезават за наградите "Сребриста чайка" - наградата на Община Бургас за най-добър филм и Наградата на публиката, а един от 12-те късометражни филма от конкурсната програма ще получи Наградата на Областния управител - Златен плакет и грамота. Жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове Александра Ингилизова, Диана Саватева, Мария Бенчева, Стефани Райчева, Слави Георгиев, Лорис Мануелян, Тони Минасян и Кремена Ватева ще присъдят Наградата на Община Бургас, а младежко жури, сформирано от участниците на Киноклас Бургас, ще гледа късометражната програма и ще избере своя фаворит. 

Продажбата на билетите започва на 5 юли на каса "Часовника", а по време на фестивала от 22 до 30 юли билети ще могат да се купуват и в НХК 30 минути преди началото на прожекциите.

Цената на единичен билет е 8 лева, за учащи и пенсионери – 5 лева. Предвидени са отново карти с по 10 и 20 билета на цена съответно 60 и 100 лв. Учащи и пенсионери за първи път ще могат да си купят карти с намаление – 10 билета за 40 лева и 20 билета за 80 лева. 

Фестивалът се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас, спонсори и приятели. Медиен партньор е сайт "Черноморие".