Надежда Косева (на преден план вдясно) за пореден път ще води кинокласа по документално кино. Снимка Архив Черноморие-бг

Надежда Косева (на преден план вдясно) за пореден път ще води кинокласа по документално кино. Снимка Архив Черноморие-бг

"София филм фест на брега" вече и с киноклас анимация. Така желаещите да бъдат сценаристи, оператори, сценографи, монтажисти, звукорежисьори, аниматори могат да избират в кой от двата кинокласа да се запишат. Това става лесно чрез изпращане на лично съобщение на фейсбук страницата на "София филм фест на брега" (sffnabrega).

За кинокласа по документално кино могат да се запишат желаещи на възраст от 14 до 20 години до 25-ти февруари 2023 година. Таксата за участие е 160 лева.

За кинокласа по анимация кандидатите трябва да са на възраст от 12 до 18 години, а крайният срок е 15-ти март 2023 година. Таксата за участие е 80 лева.

Записалите се в "Киноклас документално кино", който се провежда за пети път, ще създават документални филми на тема: "Един ден на…". Класът ще се запознае с езика на киното и ще се учи на неговата азбука. Ще се срещне с кинопрофесионалисти от различни области в създаването на един документален филм. Той ще се води от режисьорът Надежда Косева.

Първият му етап е 1 - 28 март и включва 8 онлайн лекции (2 пъти седмично по 2 учебни часа) по режисура; сценарно писане; операторско майсторство; звукорежисура; монтаж Вторият етап е от 30-ти март до 7-ми април - гледане и обсъждане на филмите от програмата на 20-то издание на "София филм фест на брега". Третият етап е от 9-ти до 13-ти април и представлява подготовка за снимки, разпределяне на екипи. Последният етап е в периода 14 - 24 април и включва снимки и монтаж.

Гостуващи преподаватели в "Киноклас документално кино" ще бъдат Кирил Проданов, Христо Димитров – Хиндо, Елдора Трайкова, Момчил Божков, Слави Георгиев, Стефани Райчева и др.

"Киноклас анимация" ще позволи на участниците да експериментират в няколко директни анимационни техники с камера - пиксилация, предметна анимация и фотоанимация. Ще погледнат на Бургас по един нов начин и ще провокират въображението си чрез локациите и предметите, които откриват в града. Всеки от участниците ще може да изрази своето лично усещане към града. Той ще се води от режисьора Весела Данчева.

Първият етап е в периода 20 - 28 март и включва две онлайн лекции: основни принципи на анимацията и примери и анализ на различни анимационни техники. Вторият етап е от 30-ти март до 7-ми април и включва гледане и обсъждане на филмите от програмата на 20-тия "София филм фест на брега". Третият етап е на 9-ти април - въведение, основни принципи на анимацията (обобщение), творчески идеи, разпределение по екипи и техника по дни. На 10-ти април - анимация чрез пиксилация. На 11-ти април - анимация чрез фотоанимация. На 12-ти април - анимация чрез предметна анимация под камера, а на 13-ти април - монтаж на филм, озвучаване.

Ментори в "Киноклас анимация" ще бъдат Ива Токмакчиева и Наталия Атанасова.

Галерия