Кристина Чочанова и Емил Йорданов излизат на сцената на Летния театър в Бургас

Кристина Чочанова и Емил Йорданов излизат на сцената на Летния театър в Бургас

Солисти на Софийска опера излизат в балета "Дон Кихот" на бургаска сцена. Второто представление е на 28-ми юни в Летния театър отново в рамките Бургаските музикални празници "Емил Чакъров". В главните роли на Китри и Базил ще бъдат Кристина Чочанова, солистка на Софийската опера и балет, и премиер-балетистът на Софийската опера и балет и Бургаската опера – Емил Йорданов, който танцува и на премиерата.

Чудесната постановка на "Дон Кихот" е на Галина Калчева – режисьор на внушителната мащабна балетна феерия по хореография на Мариус Петипа и Александър Горски. Великолепната сценография, пресъздаваща по самобитен начин испанския бит и колорит, е на Иван Токаджиев, напълно съответстващите с идеята на декорите ярки и атрактивни костюми са дело на Яна Дворецка, която е сътворила цели 82 оригинални сценични облекла за премиерата, ушити майсторски от гардеробиерките на Бургаската опера, асистент-режисьор на внушителната постановка е Лина Пеева. Високо е и нивото на техническо обезпечаване на спектакъла – декорите и специалните ефекти са впечатляващи и съобразени със съвременните световни тенденции в сценичното изкуство.

Цялостната многобагрена феерия на сцената на Летния театър на спектакъла във вторник ще изградят – чрез динамика на движенията и умело предаване на емоционалните послания, всички десетки изпълнители. Освен атрактивните солисти – Кристина Чочанова и Емил Йорданов, в ролите в спектакъла на 28-и юни публиката в Летния театър на Бургас ще има удоволствието да види блестящ каст от артисти. В характерните роли, изискващи актьорски умения, на емблематичната двойка от романа на Мигел де Сервантес – Дон Кихот и Санчо Панса, влизат: Петър Тихолов – в образа на Рицаря на печалния образ, в ролята на неговия верен сподвижник в рицарските дела – Санчо Панса, ще бъде Антон Иванов /гост/. Бургаската публика ще види Теодор Цаков и Яна Бердута – като Еспада и Мерседес, които танцуваха на премиерата, са атрактивни и блестящо пресъздават испанския темперамент чрез разнообразните вихрени танци. Като Повелителката на дриадите – стилна, въздействаща, внушаваща респект, ще бъде отново младата балерина, носителка на многобройни национални и международни отличия, която вече има няколко успешни роли в спектакли на Държавна опера – Бургас – Емона Георгиева. С нежно и феерично сценично присъствие и артистичност ще се отличи на сцената в Летния театър и Събина Косева – като Амур. Динамични и очарователни ще бъдат отново Даниела Туртуманова-Стоянова и Натали Иванова – като Приятелките на Китри. Истински южен полъх и темперамент обещават персонажите на Приятелите на Базил – премиер-балетистът Даниел Тичков и Кирил Филипов. В страстния Цигански танц като кълбо от чувственост и динамичност ще бъдат отново Ива Овчарова и Кирил Филипов. Като бащата на Китри –  Лоренцо, на сцената колоритно присъствие ще има Светлан Николов, в ролята на Кръчмарката ще бъде атрактивната София Ловджиева. Интригуващ е и образът на Гамаш, именитият самонадеян благородник, който неуспешно се бори за сърцето на красавицата Китри – в изпълнение на Даниел Димитров.

Галерия