Форумът се провежда в Конгресния център в Бургас. Снимки Черноморие-бг

Форумът се провежда в Конгресния център в Бургас. Снимки Черноморие-бг

Солодобивът е важен за живота на езерата. Само във Франция обаче има държавна протекция на този отрасъл. В България и в останалите страни той се води минна промишленост. За да бъде защитен и финансиран от държавата, трябва да се трансформира в селскостопанско производство например, за да се получават субсидии. Търсени за начина за това на европейско ниво, но засега няма резултат.

А колко са важни влажните зони и в това число Атанасовското езеро, обсъждат специалисти от Европа и САЩ на форум, който се провежда в Конгресния център в Бургас.

Целта на срещата е да събере най-добрите европейски практики от крайбрежните зони за тяхното устойчиво управление и да бъде ключово черноморско събитие в рамките на кампанията #LIFEis30 (30 години от функционирането на програма LIFE, която подкрепя само проекти за опазване на природата).

Домакин на събитието е проект "Лагуната на живота", който е фокусиран върху поддържането на симбиозата човек-езеро в полза на видовете и местообитанията от значение за опазване в ЕС. Благодарение на проекта, партньор по който е стопанинът на Солниците в Бургас, Атанасовското езеро е с подобрена инфраструктура. Проектът действа до 2024 година. Изграждат се 3 големи диги с обща дължина 6 000 метра, които имат за целда възстановят водния режим на езерото. "6-8 години след изграждането на дигите те трябва да бъдат донасипани", обясни Спас Узунов от Българска фондация биоразнообразие, която изпълнява проекта "Солта на живота".

Европейските солници са свързани с населени места, както е случаят с Бургаските солници. "Това прави връзката между човек и природа силна", допълни Узунов. Благодарение на проектите на БФБ е възстановена 1/3 от инфраструктурата на Атанасовското езеро - диги и валове. Поддръжката й е много скъпа, а тъй като и солодобивът е скъп, защото се извършва основно на ръка, може да се стигне до там, че да спре интереса към добиването на сол от Солниците. До 2024 година със сигурност това няма да се случи, тъй като проектът действа в партньорство със стопанина на Солниците. Солта, която се добива от тях обаче не е с конкурентна цена, тъй като тази, която се внася от Египет и Тунис е по-евтина, тъй като е добита с машини, не с човешка сила.

Цената на солта и конкуренцията са важни за езерото. Стопанинът на Солниците е планирал промяна на цената на продукта на дребно и 500 гр. готварска сол ще се продава за 4.50, а 500 гр. сол на кристали за 4.20 лева. В същото време 25 кг. чувал запазва цената си.

Затова трябва да се работи в посока насърчаване на солодобива в полза на езерото и на хората.

Галерия