Историята на Созопол ще бъде представена в Европейската нощ на учените. Снимка Архив Черноморие-Бг

Историята на Созопол ще бъде представена в Европейската нощ на учените. Снимка Архив Черноморие-Бг

Созопол - 26 века история - под това мото ще премине първата вечер посветена на древния град в рамките на инициативата "Европейска нощ на учените". Срещата ще започне в 17.00 часа на 28-ми септември в Археологическия музей на Созопол.

В рамките на Европейската нощ на учените директорът на Археологическия музей доц. Димитър Недев ще изнесе лекция на тема: "Археологически находки на територията и акваторията на град Созопол". Вечерта ще продължи с прожекция на специално заснетия филм за културното наследство на град Созопол - "Под пясъците на Созопол".

За любознателните созополчани ще бъде направена демонстрация "Тесла - трансформатор" и на светодиодни индикатори, те ще могат и да участват във викторина на тема: "Културно наследство в град Созопол". Освен жителите на Созопол и ученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий", на събитието са поканени и бургаски ученици.

По повод на Европейска нощ на учените предстои излъчване в три последователни дни – 27, 28, 29 септември 2018 година на трите специално заснети филма, посветени на учени и културното наследство на град Созопол по ТВ1.

"Космическа музика" - филмът е посветен на проф. д-р Симо Лазаров, инженер и композитор, основател на образованието по електронна музика в НБУ и България.

"Египет - люлка на европейската цивилизация" - филмът е посветен на големият български египтолог проф. д-р Сергей Игнатов – основател на висшето образование по египтология в България, ректор на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс, Латвия.

"Под пясъците на Созопол" - във филма проф. д. ист. н. Калин Порожанов и доц. Димитър Недев разказват за 26-вековната история на Созопол, най-старият град по Западното крайбрежие на Черно море.