Нови паркоместа има на кея в Стария град. Снимка Петя Добрева

Нови паркоместа има на кея в Стария град. Снимка Петя Добрева

Созопол посреща летния сезон със 150 нови паркоместа, подновена маркировка на пешеходните пътеки, ремонти и нова маркировка на няколко улици - "Републиканска", "Вия Понтика", "Вихрен" Това заяви кметът на морската община Тихомир Янакиев пред общинските съветници.

На съществуващите паркинги има нововъдения. Монтирани са светлинни табели, които дават информация на клиентите за времето на престоя им и цената, която дължат. Паркомати за разплащане са монтирани по протежението на Синята зона и на общинските паркинги.

"Монтират се и пътни знаци, които да регулират движението. За осигуряване на свободен транспортен достъп на територията на община Созопол ще работи един репатриращ автомобил, който е общински", каза още Янакиев. Той води преговори с Община Бургас да им достави още един "паяк" при необходимост. Целта е да се покрие по-голям времеви диапазон, тъй като жителите на Созопол, които имат платени абонаменти, се оплакват, че след 20.00 часа през лятото, няма къде да паркират без значение, че имат платена зона. Предвижда се "паякът", с който разполага Общината сега, да работи от 09.00 до 21.00 часа. Кметът иска да се удължи този часови диапазон и той да обхване събота и неделя. За това обаче Общината няма достатъчно кадри и е необходима външна фирма за репатриране.

"Има оплаквания и от почистващата фирма, която не може да си свърши работата рано сутринта заради неправилно паркирани автомобили, уточни кметът. Така градът, вместо да се почиства два пъти на ден, се почиства веднъж, а определени точки са проблемни, основно в Стария град", допълни янакиев.

През това лято ще работи и LPR камера, която ще бъде монтирана на автомобил на "Обществен ред", който също ще следи за паркираните автомобили в синя зона, а информацията ще се прехвърля директно в кол центъра. Тези, които не са платили, ще бъдат глобявани. По този начин се предотвратява всякаква възможност за корупция.