В тържествата в Созопол участва и кметът на морската община Тихомир Янакиев. Снимки Община Созопол

В тържествата в Созопол участва и кметът на морската община Тихомир Янакиев. Снимки Община Созопол

Созопол празнува 146 години от Освобождението си от османско иго. Празникът беше отбелязан тържествено пред паметника  и паметната плоча на мястото, където са посрещнати освободителните войски на 13-ти драгунски Орденски полк от Летящия отряд на генерал-майор Лермонтов на 26 януари 1878 г. (7 февруари по нов стил).

"Летящият отряд" под командването на полк. Лермонтов имал за задача да заеме позиции в Бургаския залив и да спре нахлуващите от север през Дюлинския проход черкези и дезертирали турски войници.

На 7 февруари е освободен и Созопол.

Тържествено бяха поставени венци и цветя пред паметната плоча на полк. Лермонтов от кмета на общината Тихомир Янакиев, от общинска администрация, от общински съвет, от директора на СУ “Св.Св.Кирил и Методий“, От СОСЗР и клуб „Българка“, от ТД „Яни Попов“, от Гражд.сдружение „Елпида“, от НЖС „Света Марена“.

Всички присъстващи почетоха паметта на героите, освободили Созопол с едноминутно мълчание.

Цветя и венци бяха поставени днес и на паметника на един от най-светлите образи в новата българска история - капитан Петко войвода, по повод 124 години от кончината му.

По инициатива на него и други родолюбиви българи се основава тракийско (Одринско) емигрантско дружество „Странджа“ с цел защита интересите на българското население, останало след Освобождението в пределите на Османската империя. С него се поставя началото на освободителната организация на българските бежанци от Тракия.

Созопол отдаде почит и на легендарният български войвода Петко войвода, пред чиито подвизи прекланят глава не само българи, но и други балкански народи.

Днес се навършват 124 години от кончината на големият родолюбец и борец за свобода .

Голяма е ролята и значимостта му за тракийското движение и за тракийската организация. През 1896 г. по  инициатива на кап. Петко войвода  и на  други родолюбиви българи се основава тракийско /Одринско/ емигрантско дружество „Странджа“.

Името на капитан Петко войвода и до днес е символ на храброст, саможертва и свободолюбие.

Галерия