Созопол вече има в актива си 6 точки от 7 изиграни срещи. Снимка ФК Созопол

Созопол вече има в актива си 6 точки от 7 изиграни срещи. Снимка ФК Созопол

Отборът на "Созопол" записа първи успех през настоящата кампания от първенството на Втора лига. Небесносините трябваше да чакат до 9-ия кръг, за да спечелят първа победа срещу новака "Янтра" - Габрово - 1:0 и да дишат спокойно, след като имаше известно напрежение от многото равенства до този момент.

Двубоят на стадион "Арена Созопол" с "Янтра" протече под диктовката на домакините. Маргарит Димов си подари първа победа за рождения ден през седмицата срещу "Светкавица" в Търговище с 1:4, а "Созопол" се класира за 1/16 финалите от турнира за Купата на България. Небесносините заедно с "Кариана" - Ерден, "Спортист" - Своге и "Септември" - София останаха единствените представители от второто ниво, които продължават напред в турнира, а морският тим ще има за съперник "Етър" - Велико Търново. Двубоят отново ще е у дома, а това е допълнителен стимул небесносините да се класират за 1/8 финалите.

За мача с Габрово домакините контролираха събитията, но чакаха своя шанс да отбележат. Антонио Ласков пропусна срещата, след като ден преди мача получи лека травма. Всички останали състезатели бяха на разположение, а в 65-та минута Петър Кюмюрджиев бе заменен, след като и той преди това имаше болки в крака. Левият бранител Димитър Жеков започна отново в стартовите 11 и изигра цял мач. В 15-та минута нападателят Иван Колев шутира високо над вратата, а малко преди това имаше и още една ситуация. Капитанът Петър Кюмюрджиев също стреля с глава след ъглов удар. В 30-та минута падна и единственото попадение в мача, дело на Ариф Ферадов. Асеновградският техничар донесе успеха за Созопол, а по подобен начин пропусна в Радомир от същата позиция, от която вкара вчерашното попадение. Този път обаче Ферадов се разписа и донесе така чакания успех за морския тим. Яни Николов отне на шпагат в центъра на терена и пусна за Венцислав Гюзелев, а той комбинира с Цветомир Тодоров, който му я върна. Бившият голмайстор на Марица Пловдив пусна пас по десния фланг за Иван Колев, а той я върна за Гюзелев зад дъгата на наказателното поле. Включилият се напред Ариф Ферадов бе непокрит и от малкото наказателно поле получи пас от Гюзелев и с плътен изстрел в десния ъгъл отбеляза единственото попадение в мача. В последните 15 минути на първата част домакините продължиха да контролират мача и ако бяха вкарали втори гол, гостите можеше да инкасират и още попадения.

В началото на втората част отново Ариф Ферадов получи хубав извеждащ пас по левия фланг в коридор от Цветомир Тодоров, но вместо да подаде на непокрития Иван Колев реши да стреля от малък ъгъл и вратаря на Габрово изби. Постепенно Созопол наложи своя стил на игра и отново малко след това пропусна чудесна възможност да вкара нов гол. В 50-та минута Иван Колев спринтира от собствената половина, комбинира с Венцислав Гюзелев, който му я върна, а нападателят мина бранителите и вратаря на гостите и от малък ъгъл стреля встрани от вратата на Янтра. Страничният рефер от Самоков не видя един корнер за домакините и след протестите централният защитник Диян Молдованов получи жълт картон. В 65-та минута дойде и първото положение за гостите, но вратарят на Созопол Росен Андонов за пореден път показа класа и с чудесен рефлекс опази вратата си суха, след изстрел на Християн Кожухаров от малкия пеналт. Шест минути по-късно Наско Стоименов се озова на отлична позиция и нанесе добър изстрел от воле, но отново в тялото на Росен Андонов. Главният рефер от Благоевград Благой Манов вдигна втори жълт картон на Христо Митев за нарушение срещу Венцислав Гюзелев пред дъгата на наказателното поле и отборът на гостите остана с 10 човека. При изпълнението на последвалия пряк свободен удар Цветомир Тодоров удари напречната греда на габровската врата, кълбото се върна, а изстрелът на Венци Гюзелев срещна главата на футболист на гостите Малко след това Сава Савов изведе Венцислав Гюзелев, а той от малък ъгъл шутира, но вратаря на гостите изби. В 88-та минута Емо Колев направи нов добър пробив от ляво, но ударът му отново отиде право в ръцете на вратаря на домакините Росен Андонов.

Така "Созопо" спечели ценен първи успех през сезона и събра 6 точки в своя актив. В следващия 10-и кръг на Втора лига, Созопол гостува на "Септември" - Симитли.

След успеха "Созопол" има 6 точки от 7 изиграни срещи - 1 победа, 3 ремита и 3 поражения - 8:12 голова разлика и заема 12-тата позиция в шампионата, изпреварвайки своя съперник от Габрово, които са с 3 точки, колкото имат и "Локомотив" Горна Оряховица.