Отборът се отби и в Бачковския манастир. Снимка ФК Созопол

Отборът се отби и в Бачковския манастир. Снимка ФК Созопол

Отборът на ФК "Созопол" записа важна победа и взе 3 точки, като се наложи с 0:1 при визитата на "Родопа" в Смолян, в среща от 9-ия кръг. В герой за гостите се превърна Живко Димов, който се разписа в последната минута преди почивката. Възпитаниците на Маргарит Димов тръгнаха с много настроение и желание за поредна победа далеч от дома, за да докажат на футболната общественост, че са най-добрите в групата и очаквано се върнха с трите точки. Отборът, както по традиция мина за късмет и през Бачковския манастир, а футболистите се помолиха за здраве и благоденствие, както в личен, така и в професионален план.

Отново статичните положения са оказаха силата на "Созопол" и те победиха именно с гол на Живко Димов. Крилото на "Созопол" Радослав Байчев отново се раздаде и в тази среща, а именно след неговото отигравене падна и единственото попадение. Байчев бе и в основата на пропуска и подаде извеждащия пас на Венци Гюзелев. Радослав също пропусна на няколко пъти да се разпише, но един от ценните му попадения ще остане този срещу "Черноморец" в Бургас, когато от далечно разстояние матира стража на акулите Мартин Теменлиев, а "Созопол" спечели важен успех с 1:2. В 45-та минута след добара атака и рейд по десния фланг на Стефан Стойнов, футболист на домакините го фаулира на линията на наказателното поле, а реферът отсъди свободен удар. Радослав Байчев пробва директен изстрел, но стражът на Родопа изби в купа от футболисти пред наказателното поле. При добавката обаче Живко Димов не остави шансове на вратаря и от близко разстояние го простреля за крайното 0:1, а "Созопол" прибави важни три точки.

Най-важното от мача с Родопа остава победата, която изкачи "Созопол" на върха в класирането, след като Загорец загубиха своята визита с 1:0 в Свиленград. Това означаваше, че при успех на "Созопол", небесносините ще съберат в актива си 23 точки, изпреварвайки с два пункта Загорец, които имаха 21 и мач по-малко с "Атлетик" - Куклен. Възпитаниците на Мирослав Миндев допуснаха в събота първо поражение през сезона, а все още не са играли със стойностните отбори в групата - "Миньор" - Раднево, "Черноморец" - Бургас и "Марица" - Пловдив, което означава, че новозагорци може да губят още точки и при нови победи на Созопол, небесносините да излязат със сериозна дистанция в челото на класирането.

Лошо впечатление при домакините вчера направи, че нямаше деца, които да гонят топките и при 0:0 "Родопа" от логично бавеха играта. Вратарят на домакините вървеше и не си даваше зор. След 0:1 за "Созопол", нещата се обърнаха в полза на гостите. Созопол не бързаше за никъде, а домакините се изнервяха и често имаха претенции към съдията, който след почивката обърна свирката за тях. Главният рефер често отсъждаше нарушения за домакините, а в края на мача нямаше смелост да свири дузпа за "Родопа", а Мариян Димитров игра рамо в рамо и нямаше да бъде справедливо гостите да загубят нови две точки. Домакините нацелиха и една греда преди почивката, но ако "Созопол" беше реализирал две от чистите си положения, мачът щеше да се доиграва. Венци Гюзелев направи фрапантен пропуск от малкото наказателно поле, стреляйки във вратаря на домакините, а в следващата атака Живко Димов бе в прегръдките на своите съотборици, добутвайки кълбото във вратата на "Родопа". Радослав Байчев и Яни Николов също имаха чудесни възможности, а след почивката Живко Димов, отново Байчев и влезлият Кристиян Иванов можеха да отбележат. Няколко промени направи Маги Димов, пускайки в атаката Георги Георгиев, вместо Кристиян Иванов, а юношата на "Локомотив" - Пловдив Расим Сюлейман остана на пейката, за сметка на юношата на "Славия" Ангел Каракашев. Каракашев отново направи добър мач, въпеки малкото игрово време, което получава в официалните мачове на отбора. Той обаче игра в дербито срещу "Черноморец", спечелено от "Созопол" с 1:2 и допринесе за победата. Расим влезе след почивката, заменяйки Радо Байчев, който за пореден мач се раздаде и бе в основата на попадението. Мариян Димитров също показа класа, заменяйки след почивката Венци Гюзелев, който не може да счупи каръка и в този мач и все още има само едно попадение в първенството при успеха у дома с 4:0 над "Димитровград". Бранителят Мариян Димитров също се представи отлично, помагайки на отбора, за да запази резултата в своя полза. Така небесносинте записаха седма победа и имат две равенства, като остават единствените без загуба в първенството и са с две точки през Загорец. Другият конкурент "Черноморец" също остава извън сметките, след като акулите имат едва 17 точки, след успеха над Хасково с 3:1, но не са играли със "Загорец". "Черноморец" много трудно може да вземе точки в Нова Загора, а имат и визити на Свиленград и "Левски" - Карлово още другата седмица.