Кметът на община Созопол Панайот Рейзи поздрави учениците за инициативата. Снимки Община Созопол

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи поздрави учениците за инициативата. Снимки Община Созопол

Учениците от СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Созопол, ОУ "Христо Ботев" - Черноморец, ОУ "Отец Пасий" в село Равна гора, ОУ "Христо Ботев" село Зидарово и ОУ "Пейо Яворов" в село Крушевец, ОУ "Христо Ботев" в село Росен отбелязаха със серия събития Международния ден на розовата фланелка. Те ще кажат своето категорично "НЕ" на насилието в училище и заявиха своята съпричастност към жертвите на подобно насилие.

1000 розови гривни на ръката си с надпис "STOP" на тормоза в училище" вече красят ръцете на учениците от училищата на територията на община Созопол. Учениците, техните преподаватели и възрастни хора показаха своята ангажираност към темата и съпричастност към учениците, които са обект на тормоз в училище, като поставят на дланите си специално изработен печат, с който казват СТОП на насилието в учебните заведения.

Тази сутрин учениците в училищата бяха посрещнати от свои връстници, които им поставиха гривни и печати. Учениците от СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Созопол направиха съпричастни към каузата и служителите на Община Созопол. Те бяха посрещнати от кмета на Созопол Панайот Рейзи, който ги поздрави за инициативата и за последователността вече шеста година да провеждат кампания срещу тормоза в училище. Учениците поставиха розова гривна на ръката на кмета и печат на дланта му с надпис  с надпис "STOP" на тормоза в училище". Созополските ученици посетиха  общинските служители на работните им места и им разказаха за инициативата. Всеки от служителите бе закичен с гривничка и получиха печати на двете длани.

Денят в СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Созопол започна с първи час, в който по-големите ученици от 10, 11 и 12 класове изнесоха беседа на учениците от 5, 6, и 7 класове и разказаха за международния ден за борба с тормоза в училище и за необходимостта от толерантност и разбирателство.  В следобедната смяна подобни срещи и разговори ще има и в началния курс, като всяко дете ще получи розова гривна и ще изрази солидарност към децата, обект на насилие в училище, като си сложи печат на дланта. Директорът на созополското училище Димитрина Щерионова изрази удовлетвореността си от ентусиазма и инициативността на учениците и тяхната активност при реализиране на кампанията.

Международният ден за борба с тормоза в училище се отбелязва вече за шеста година, благодарение на Община Созопол, Общинската комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица и ангажираността на ръководствата и преподавателите от училищата в община Созопол.

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците  носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
Всичко започва през 2007 година като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид и Травис. При откриването на учебната година в тяхното училище, група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден, споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен приятел.
Тази инициатива бързо става популярна сред други училища чрез sms-и, имейли и медии. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следващата година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише "Тормозът спира тук" и "Ден на розовата фланелка". Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012 година.

Галерия