Проф. д-р Христо Бозов (вляво) връчи на доц. Карен Мануелян копие на римски ножчета. Снимки авторът и Цвета Воденичарова

Проф. д-р Христо Бозов (вляво) връчи на доц. Карен Мануелян копие на римски ножчета. Снимки авторът и Цвета Воденичарова

Спасиха от контейнера 60-годишни мулажи*, а след тримесечната им реставрация ги експонираха в първата сбирка, с която сложиха началото на Музей на медицината, който бе открит официално днес в бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров". Мулажите са изработени от восък преди повече от 60 години и показват нагледно как различни кожно-венерически болести засягат отделни части от човешкото тяло. Името на автора на тази уникална по рода си експозиция остава тайна и до днес. С годините 3D мулажите започват да събират прах, а някои от тях и да се разпадат, скрити добре в стар гардероб в Медицинския колеж, известен преди това като Училище за медицински сестри.

"Още ден-два и мулажите буквално щяха "да поемат" към контейнерите. Спасихме ги буквално преди да бъдат изхвърлени и забравени завинаги", сподели доц. Карен Мануелян, който е в основата на създаването на настоящата експозиция. По негова идея и в партньорство с университета, както и с Асоциацията на студентите медици в Бургас тази сбирка от мулажи се превръща в първата по рода си експозиция и в основата на Музей на медицината. "По-малко от 20 са такива колекции в Европа и света. У нас такава има в Александровска болница, а в Европа във Виена, Цюрих, Париж. Изработването на 3D мулажи от восък е било много популярно преди век. Затова настоящата сбирка е изключително ценна", допълни доц. Мануелян. Той благодари лично на ректора на университета проф. д-р Христо Бозов, който е дарил приходите от продажбата на последната си книга за реализацията на тази идея. 

"Амбицията ни е да направим Музей на медицината в Бургас. Има отредено за това място в нашия университет. Ще съберем и други подходящи арт ефакти, които да бъдат показани в него. Тази експозиция е само началото", каза проф. д-р Христо Бозов.

Реставрацията на мулажите отнева три месеца. В дългия процес участват двама бургазлии - Атанас Стоянов - преподавател по изобразително изкуство в СУ "Св. св. Кирил и Методий" и Цвета Воденичарова - реставратор и фотограф. "Невероятно е, че тези 3D мулажи са правени от восък преди повече от 60 години. В длъбнатините им открихме стари вестници от 60-те години на миналия век. При реставрацията ги допълнихме и със съвременни, за да може при евентуална бъдеще реставрация хората да знаят, колко пъти са били обновявани експонатите. На някои им липсваше парче или направо нос, но Атанас Стоянов се справи отлично с възстановяването на тези липсващи части от отделните мулажи", разказа Цвета Воденичарова. При работата с тях става ясно и колко качествен восък е бил използван за направата им.

Мулажите са ценни най-вече от медицинска гледна точка. Те показват как заболявания като сифилис, чума, хепатит са увреждали човешкото тяло. За щастие и благодарение на разработени ваксини, както и открити лекарства и превенция, една не малка част от тези заболявания не се срещат днес или се откриват само единични случаи.

Обновената експозиция ще може да бъде разглеждана, не само от студентите по медицина и здравни грижи. Тя бе открита със специална церемония, на която бе прерязана и червената лента. Ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. д-р Христо Бозов благодари на доц. Карен Мануелян за работата му по реализацията на идеята и му подари копие на римски ножчета, с които навремето са правени медицинските разрези при лечение на пациенти.

*Мулаж в превод от френски означава "отливане, моделиране". Това е набор от техники за създаване на правдоподобни модели на човешкото тяло в норма и патология, които се използват в обучението на студенти по анатомия, здравни грижи, спешна помощ и друг медицински (а също и военен) персонал. Мулажи се наричат и резултатите от това изкуство: моделиран манекен в цял ръст или торс и глава, или модел само на една част от тялото, например крайник или орган.

 

Галерия