Агатаполският епископ Йеротей (вторият отляво надясно) освети трапезата, подредена от Регионалния музей в Бургас. Снимки Черноморие-бг

Агатаполският епископ Йеротей (вторият отляво надясно) освети трапезата, подредена от Регионалния музей в Бургас. Снимки Черноморие-бг

Спазвайки традицията, Бургас празнува Никулден. Жителите на морския град почитат своя закрилник свети Николай Чудотворец Мирликийски. Преди повече от 30 години 6-ти декември е обявен за празник на града с решение на Общинсикя съвет. Оттогава на този ден бургазлии отдават почит на своя патрон. Тържествата започнаха със Света литургия, отслужена от Агатаполския епископ Йеротей. Продължиха с тържествена сесия, на която бяха обявени новите почетни граждани на града.

Четирима са новите почетни граждани на Бургас

И продължиха с освещаване на трапезата, която от Регионалния исторически музей в града бяха приготвили в центъра, до Часовника.

От сутринта на няколко места в Бургас се носеше аромат на рибена чорба и прясно изпечена риба. Военни от ВМС – Бургас приготвиха на живо курбан на един от пунктовете в центъра на града - в градинката до Часовника. Рецептата е тайна, но вкусът е неустоим.

Риба се раздаваше и до храм "Св. Николай Чудотворец" в комплекс "Меден рудник", до Компаса, на Морска гара - до Магазия 1, на пристанищата в квартал "Крайморие", "Ченгене скеле" и квартал "Сарафово".

По традиция на днешния ден бяха обявени и имената на художника на годината и на носителя на отличието "Бург да Бургас".

Георги Петков стана художник на Бургас

Стойко Сакалиев стана Бург на годината

Галерия