Не е препоръчително най-малките да прекарват часове пред екрана. Снимката е илюстративна

Не е препоръчително най-малките да прекарват часове пред екрана. Снимката е илюстративна

Прекомерното гледане в екраните в ранна детска възраст (0 до 3 г.) на телевизора, таблети, телефони, интернет канали за видео споделяне и излъчване, може да доведе до изоставане в психическото развитие и говора на децата. На този проблем обръщат внимание психологът Борис Савов и логопедът Костадинка Кънчева.

Те са изпратили отворено писмо до Министерството на образованието и науката (МОН), до Министерството на здравеопазването (МЗ), до Съвета за електронни медии (СЕМ), до Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД).

"С нарастването на достъпността на технологиите и с необятното разнообразие на съдържания в интернет, включително и таргетно ориентирани за деца, все повече хора имат възможност за ползването им. В следствие голяма част от случаите, които можем да наблюдаваме, такива устройства се предоставят на малки деца (0-3 г.) и по този начин в доста от случаите има съвпадение на изоставане в психическото развитие и говора с излагането им на екран в средата на отглеждане. Оттук стигнахме до заключението, че излагането на деца пред екранно влияние крие риск за физическото и психическото развитие на децата, развитието на говора - т. е. оказва травматично влияние на формиране и функциониране на централната нервна система.

Нашият апел към всички вас е да се направи разяснителна кампания, да се въведат предупредителни надписи при таргетно ориентирано съдържание и при покупка на съответното устройство, че предлагането на тези устройства и съдържания на малки деца (0-3 г.) крие високи рискове за физическото и психическото развитие на малкото дете", пише в отвореното писмо.

Специалистите алармират още, че: "тази зловредна привичка прониква във все повече семейства, които не са наясно за рисковете, криещи се в излагането на малките им деца пред екрана, а след години лутане по специалисти може да е прекалено късно за голяма част от тях да се развият като самостоятелни, зрели индивиди, а това би довело до неблагоприятно влияние върху нашето общество: да задълбочи демографската криза, да ни лиши от здрави и работоспособни бъдещи индивиди. Това все пак са и нашите деца".

Като доказателство за твърденията си те цитират изказване на министъра на образованието Красимир Вълчев в Народното Събрание на Република България от 09.09.2020 г., в което той цитира невробиологични изследвания, които установяват пагубното въздействие на екраните върху психическото и физическото развитие и върху образуването на мозъчната кора при продължително излагане пред екран на деца. Той изтъква, че екраните се ползват както в семействата, така и в някои детски градини, което той не препоръчва. Тук следва да се обърне внимание и на детските градини, тъй като, по данни на родители, е широко разпространена тази зловредна практика. Някои родители споделят, че се излагат на екрани дори деца в ясли. Това повдига и въпроса, какво се случва с родители, които не желаят децата им да бъдат излагани пред екран, когато в част от държавните детски градини това е зловредна практика, а предучилищната подготовка е задължителна.

Галерия