Три филма на немския режисьор ще бъдат показани в рамките на фестивала

Три филма на немския режисьор ще бъдат показани в рамките на фестивала

Специална селекция с филми на Вим Вендерс ще бъде показана в рамките на 9-то издание на Международен филмов фестивал Бургас. Инициативата се осъществява благодарение на партньорството между фестивала и Гьоте институт - България.

Вим Вендерс е една от движещите сили в световната киновселена. За Вендерс тоалетните в Токио изразяват възхитителната уникалност на японската култура, а непредсказуемите му артистични пориви създават модерни сюреалистични притчи, които белязват киноматографичния език завинаги.

Ретроспективната програма на режисьора Вим Вендерс започва с "Криле на желанието" на 20 юли от 20.30 часа в залата на НХК. Сюжетът на филма разказва за ангел, уморен от небесния си живот в наблюдение на човешката природа на жителите на Берлин. Той копнее да изпита осезаемите радости на физическото съществуване, след като се влюбва в смъртна жена.

На 21-ви юли от 21.15 часа в зала "Тончо Русев" на Културен дом на е началото на прожекцията на "Лисабонска история" от 1995 година. Лентата ни среща с режисьора Фридрих Монро, който се затруднява да завърши ням черно-бял филм за Лисабон. Той се обръща за помощ към своя приятел, звукорежисьора Филип Уинтър. Когато Уинтър пристига в Лисабон седмици по-късно, Монро е изчезнал, оставяйки недовършения си филм.

За финал на 25-ти юли от 20.15 часа в Културен дом на НХК ще бъде показан "Париж, щата Тексас". Действието се фокусира върху Травис Хендерсън, безцелен скитник в пустинята, който е бил в неизвестност четири години, трябва отново да изгради връзка с обществото, със себе си, с живота и семейството си.

Международният филмов фестивал в Бургас (BIFF) ще се проведе от 19-ти до 25-ти юли на открита сцена "Охлюва" и в Културен дом на НХК.

Той се организира от фондация "Модерат" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".