Проблемът с водата ще бъде решен, категоричен е еко министърът Димитров (на преден план вляво). Снимки Черноморие-бг

Проблемът с водата ще бъде решен, категоричен е еко министърът Димитров (на преден план вляво). Снимки Черноморие-бг

Спешно изграждат 11-километров довеждащ водопровод, за да не остане Бургас и областта без вода. Това е решено на разширеното съвещание, което се проведе в Областна управа с участието на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, с кметовете на Бургас и Варна - Димитър Николов и Иван Портних, с шефа на ВиК - Бургас Ганчо Тенев и други.

"За целта ще бъде обявено бедствено положение, за да може този водопровод да бъзе изграден до февруари. Трябва да бъде изкопан канала, направена стената, монтирани тръбите, за да може водата от язовирите Порой и Ахелой да бъде доведена. Правим всичко това, за да не разбере Бургас, че има водна криза. Вода до юни имаме. А това, което ще бъде направено, ще се ползва с години", каза пред журналисти след срещата министър Емил Димитров. Напрактика ще се случи това, което беше направено зимата, за да бъде решен проблема с водната криза в Перник. С довеждащия водопровод градът получи вода от София.

Двата язовира в Порой и Ахелой, които се намират на територията на община Поморие, ще бъдат прехвърлени за стопанисване на Областна управа. Тя от своя страна ще ги прехвърли на ВиК - Бургас. Така ще бъде гарантиран резервоар с вода, с който Бургас и областта ще разполагат.

"Изграждането на водопровода ще осигури резерв ва Бургас с вода", допълни зам.-министър Нанков. За проекта има осигурено финансиране.

През времето, през което се случват строителните дейности, Варна ще спре да ползва вода от Камчия. Тя ще се водоснабдява чрез деревация "Китка". За да се намалят загубите на вода по нея, тръбата ще бъде подменена с европейския проект, финансиран по ОПОС, бенефициент по който е ВиК - Варна. Има вече подписани договори, обществена поръчка. "Жителите на Варна не трябва да се притесняват, че водата им ще поскъпне", успокои зам.-министър Нанков. Бургас в продължение на 3 месеца ще черпи вода от Камчия.

"Доволни сме от мерките и сроковете. Искам да благодаря на кмета на Варна, на ВиК - Варна, че ни помагат", каза кметът на Бургас Димитър Николов. 

За проблема с водата на Бургас се говори от месеци. Оказва се, че на 10-15 години има зашушавания и силно спадане на нивото на водата в Камчия. За последно това е било през 2007 година. По предложение на съветниците от БСП днес ще има извънредна сесия на местния парламент в Бургас, на която ще бъде изслушан представител на министерството на околната среда и водите.

Галерия