За превозваната риба нямало нужните документи

За превозваната риба нямало нужните документи

Тон и 200 кг. риба от вида "сребриста каракуда" и "платика" са иззети от служители от сектор "Икономическа полиция" съ съдействието на полицаи от Районното РПУ в Айтос, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР Бургас. Рибата е била транспортирана в товарен автомобил "Мерцедес Дпринтер", с хасковска регистрация.

Автомобилът е спрян за проверка на 29-и ноември в 09.45 часа на входа на Айтос. Зад волана бил 46-годишният Б.А. от Бургас. В товарния автомобил бил и 52-годишния Д.Ч. от Бургас. В товарния отсег на автомобила в 50 пластмасови каси е открито голямо количество риба, уловена според обясненията на двамата мъже, в язовир "Цанко Церковски" край Карнобат. Бургазлиите твърдели, че рибата е предназначена за пласиране в Русе за предстоящия празник - Никулден.

От извършените проверки е констатирано, че превозваната риба е с неустановен произход и за нея няма съпроводителни документи, поради което своевременно са информирани служителите на ИАРА - Бургас и ОДБХ – Бургас, които изпратили представители на място. С оглед поверените им законови компетенции служителите от двете институции извършили конкретни проверовъчни действия, в хода на които са констатирани нарушения на Закона за ветеринарно и медицинско дело, както и на Закона за риболова и аквакултурите.   

Установено е, че рибата е уловена в язовир "Мандра", като тон от нея е от вида "сребриста каракуда" - таранка, и 200 кг. е от вида "платика". Цялото количество риба е конфискувано и е предадено на дирекция "Социален патронаж" към Община Бургас. За установените административни нарушения служителите от ОДБХ – Бургас изготвили два акта.