Сливенският митрополит Йоаникий ръководеши мипротолията в продължение на 44 години. Снимка Костас Анастасиу

Сливенският митрополит Йоаникий ръководеши мипротолията в продължение на 44 години. Снимка Костас Анастасиу

"Помня лицата на хората в църквата, когато той говореше. Гледаха го с упование и успокоение, вярваха му. Дядо Иоаникий умееше да докосне душата на човека. И ако в нея имаше болка, той успяваше да я облекчи", така започва споменът на кмета на Бургас Димитър Николов за Сливенския митрополит Йоаникий, който си отиде от този свят на 9-ти януари два месеца преди да навърши 85 години..

"Помня уменията му на дипломат. Успяваше да сближава крайни позиции с благ тон и разумни аргументи.

Помня го усмихнат на толкова много празници, когато идваше в Бургас, за да ги сподели с неговите жители: Никулден, Великден, Гергьовден…

Помня как заедно сме посещавали часове по богословие и как се радваше на децата.

Помня как заедно бяхме домакини на монасите от българския Зографски манастир в Атон, когато започвахме градежа на църквата "Св. Пимен Зографски" в квартал "Крайморие".

Помня общите ни притеснения за катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий", който в крайна сметка успяхме да укрепим и реставрираме, за да може днес да е красив като в първите години на построяването си.

Помня енциклопедичните знания на дядо Иоаникий, финото му чувство за хумор.

Ще помня винаги нашия владика с добро и с уважение. Убеден съм, че това е и всеобщото мнение на моите съграждани от Бургас.

Вечна му памет!". Така завършва спомена на кметът на община Бургас Димитър Николов за дядо Йоаникий.