Румен Димов очаква клубът да заеме заслуженото място в родния футбол. Снимка Архив

Румен Димов очаква клубът да заеме заслуженото място в родния футбол. Снимка Архив

Румен Димов е спортен директор на ФК "Созопол". Клубът очаква покана от Българската федерация по футбол за влизане във Втора лига.

- Г-н Димов, как Ви се видя първенството в Трета лига Югоизток през този сезон?

- Тази година два отбора имаха за цел промоция във Втора лига и я преследваха докрай. Това бяхме ние и "Нефтохимик". При "Нефтохимик" бе на всяка цена, а при нас, ако успеем прекрасно, ако не продължаваме да се борим за промоция, докато я постигнем. При нас всички знаят, че нищо не е на всяка цена. В спорта се побеждава, но и се губи! Ние и "Нефтохимик" бяхме отборите, които най-много заслужаваха първото място. Останалите отбори като "Загорец", "Черноморец" - Бургас, "Марица" - Пловдив и "Миньор" - Раднево бяха достойни противници, но една идея по-слабо се представиха като цяло. Останалите отбори бяха равностойни и с малко повече шанс всеки можеше да победи всеки. Разочарованието ми е в състоянието на базите на другите клубове, в организацията на провеждането на самите футболни мачове в някои градове, но в крайна сметка затова и наричаме нивото аматьорско. За професионален футбол в спортно-техническо, административно и организационно изискване, плюс "Арена Созопол" и базата на клуба мисля, ние сме най-подготвения клуб.

- Този сезон всички следяха с огромен интерес вашата футболна битка с "Нефтохимик" за първото място. Мнението Ви за това съперничество?

- До последният кръг се водеше тази футболна битка, която спечелиха бургазлии, за което и ги поздравяваме. Те си знаят как са се подготвяли, как са тренирали и как са се организирали, за да станат първи. Но според нас, а и не само според нас в спортно-техническо отношение ние бяхме по-добрият отбор, което доказахме и в дербитата. Изоставахме само в един компонент, който ние си знаем, но в "Созопол" не съжаляваме за това. Такива са реалностите!

- Очаквате ли покана за Втора лига, като отбора с най-добри спортни показатели от всички отбори класирали се на вторите места в Третите лиги за попълване на групата?

- Ако "Созопол" не е готов, кажете ми кой е по-готов от небесносините? Сравнете останалите отбори с нас, та дори и тези, които станаха първи и си отговорете. Смятам, че най-нормалното нещо е да очакваме покана за попълване на групата от БФС. 

- Оценката Ви за изминалата футболна година за клуба?

- На първо място в този клуб има градация по важност и тя се спазва стриктно. На първо място е ФК "Созопол", тоест значението на клуба, след това са футболистите, както в първия отбор така и в детско-юношеската школа, треньорите в клуба, работниците и обслужващия персонал в клуба, изпълнителния и спортен директор и президента на клуба. Всяко едно звено си знае точно и ясно правата и задълженията в този клуб. Всеки един елемент е сглобен по най-добрия начин, като същевременно сглобяват един добре смазан и работещ механизъм. Естествено е , че имаме и слабости, но ние ги знаем и работим така, че да ги отстраняваме и да се развиваме по-добре. Строгата финансова и организационна дисциплина ни помагат да бъдем клуба, който желаем да бъдем. Естествено, че от огромно значение е с какъв финансов ресурс разполагаме и желаем той да е в пъти повече, за да сбъднем и мечтите си, но не се оплакваме, а продължаваме да работим, така както ние смятаме, че е правилно. Така, че - да изпращаме една наистина прекрасна футболна година.

- Какво си пожелавате на Вас и какво пожелавате на привържениците на ФК "Созопол"?

- На първо място здраве за всички, защото ни предстои много работа. Само ще загатна, че през следващия сезон съм запланувал някои промени в Детско-юношеската школа на клуба, за да подобрим още повече условията за работа, а и ще има изменения и спортно-тренировъчния процес на детските формации. Радвам се, като виждам израстването на небесносините таланти. Там сме длъжници и за това ще работим повече през следващия сезон. На всички фенове, които ни подкрепят пожелавам да са здрави и да идват с удоволствие на "Арена Созопол", за да се забавляват и радват с любимия отбор.