Боклуците, които са изхвърляни нерегламентирано в дерето излязоха на улицата, носени от водата. Снимки Община Средец

Боклуците, които са изхвърляни нерегламентирано в дерето излязоха на улицата, носени от водата. Снимки Община Средец

Община Средец ще иска1,5 млн. лева от държавата за справяне с пораженията, които поройните дъждове нанесоха. Близо 120 литра на квадратен метър се изляха в общината през последните три денонощия, когато интензивните валежи в Югоизточна България не спряха.

В града има три дерета - източно, средно и западно. Сериозен проблем за пореден път създаде средното дере, която разполовява условно Средец. Водата вчера излезе от коритото и заля улиците на града. Освен мръсна вода, по настилката се носеха клони, празни пластмасови шишета, битови боклуци, които са изхвърляни от живеещите в района на дерето. След покачването на нивото на водата в него боклуците изплуваха на повърхността и "заляха" града.

Днес от сутринта служители на общинското звено по почистване събират и извозват боклуците, изхвърлени от техните съграждани.

"Имам проект за решаване на проблема. С него кандидатствахме още през 2016 година за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, но не бяхме одобрени. Сега ще изпратим проекта с количествено стойностната сметка чрез областния управител до държавната Комисия по бедствия и аварии и се надявам, че ще получим финансиране", каза пред "Черноморие" кметът на Община Средец Иван Жабов.

При ремонта на пътя Бургас - Средец - Елхово - Лесово, тръбите, които отвеждат водата от пътната настилката са заустени в деретата в Средец. Това още повече създава проблеми при обилни валежи.

Средствата ще бъдат предназначени за подмяна на дъждовната канализация, която отвежда водите именно в деретата, както и за монтиране на ревизионни шахти, каквито няма. Това допълнително вдига нивото им при обилни валежи. Тогава водата тръгва и минава през дворовете на хората.

"При ситуации, като вчерашната имотите на хората се наводняват. Те са притеснени, нормално е. До 20 см вода тече по улиците", обясни кметът на Средец.

Галерия