Кметът на Средец Иван Жабов (вляво) връчи почетна значка на най-възрастния съветник Никола Капралев. Снимки Лина Главинова

Кметът на Средец Иван Жабов (вляво) връчи почетна значка на най-възрастния съветник Никола Капралев. Снимки Лина Главинова

Средец празнува 60 години от обявяването си за град. Указът за това е издаден на 6-ти февруари 1960 година. Кръглата годишнина бе отбелязана с тържествена сесия на Общинския съвет и изложба с детски рисунки. Бе извършен и мобелен за здраве и благополучие.

"Дойдох в града заедно с моята съпруга, за да упражнявам професията си на учител", каза Никола Капралев - най-възрастният съветник, който е бил част от местния парламент в периода 1995-1999 година. Сега той е на 80 години, но призна, че по негово време в ОбС е имало консенсус по най-важните въпроси за града и общината. "Малко са тези, които приемат промените, но те са важни, за да вървим напред", каза в обръщението си Капралев. Той е бил учител в СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Средец. А ученици от школото отправиха специален поздрав към кмета на общината Иван Жабов, към съветниците и гостите на тържествената сесия.

"Тържественото отбелязване на годишнината от обяваването на Средец за град е повод да си припомним, че демокрацията не е привилегия, а задължение. Местните избори отминаха. Общинският съвет не е място, където съветниците да доказват политическата си лоялност към партийните централи. Наивно би било да мислим, че тези действия ще спрат. Но зад личната битка на всеки един от нас стои доверието на хората", бяха част от думите на кмета на Община Средец Иван Жабов отправени в обръщението му към съветниците. Той призова всички да оценят действиета на всички, които са помогнали малкото селище да се превърне в център на общинат. Иван Жабов изказа благодарност за кметовете и служителите на администрацията, които през годините са работили в полза на Средец.

Кметът на Община Средец връчи и почетни значки на Никола Капралев, на Бойчо Колелиев - бивш кмет на Средец, на Радостина Иванова - Мишинева - почетен консул на Австрия в Бургас и други.

Поздравителни адреси по случай годишнината изпратиха областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, кметовете на Поморие - Иван Алексиев, на Приморско - Димитър Германов и други.

Галерия