Тази година в концерта ще участват само народни изпълнители, каза кметът на Средец Иван Жабов (вляво). Снимки Средец без цензура

Тази година в концерта ще участват само народни изпълнители, каза кметът на Средец Иван Жабов (вляво). Снимки Средец без цензура

Средец празнува с богата музикална, спортна и кулинарна програма. Празниците на града, които са озаглавени "Странджа пее и танцува", започват на 1-ви септември и ще продължат до 30-ти септември, включително. Литературни, музикални, спортни, кулинарни събития са включени в афиша за септември.

Празниците започват с изложба, в която ще бъдат представени творбите на децата от Лятното училище, което Общинския детски комплекс организира за осма поредна година. В него през годините вече са участвали над 2000 деца, разделени в 35 групи по интереси. Изложбата ще бъде открита на 1-ви септември от 18.00 часа в ОДК.

На 2-ри септември от 09.30 часа на откритата сцена на народно читалище "Пробуда" ще започве деветия Национален фестивал "С песните на Комня Стоянова". До този момент за участие в него са се записали 66 изпълнители. "Има интерес към конкурса и съм сигурен, че изпълнителите, които ще видим ще бъдат повече от подадените до този момент заявки", заяви кметът на Община Средец Иван Жабов. Общината организира конкурса, на който се изявяват народни изпълнители от цялата страна.

На 4-ти септември е кулминацията на първото издание на Националния литературен конкурс "Янаки Петров". 20 участници са номинирани да участват във финалния етап на конкурса, който включва литературно четене на отличените творби. Имената на победителите в двете категории за поезия и за проза ще бъдат обявени на церемонията, която започва в 17.30 часа в понеделник в народно читалище "Пробуда 1897". Ще бъдат раздадени по пет награди във всяка категория - първа, втора и трета, наградата на кмета на Общината и наградата на вестник "Труд". Награда ще даде и маринистичното списание "Море", което се издава в Бургас с редактор Иван Сухиванов.

На 6-ти септември - Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, на площад "България" ще се състои ритуал по издигане на националното знаме и ще бъде извършен водосвет.

Детският футболен турнир за момчета ще се проведе на 9-ти септември, а турнирът по футбол за момичета - на 10-ти септември.

Общинският велопоход е планиран за 17-ти септември и ще започне от Аврамов мост до село Дюлево.

Общинскитя футболен турнир ще се проведе от 18-ти до 22-ри септември.

Кулминацията на септемврийските тържества е на 23-ти септември, празникът на Средец. Те ще започнат с ритуал по издигане на националното знаме на площад "България". Тържествената сесия на Общинския съвет ще се проведе от 09.15 часа. Изложбата на ретро автомобили започва в 10.00 часа. В този час ще бъде дадено началото и на гастрономическия фестивал за бавен и здравословен туризъм, който се организира от МИГ - Средец, Общински исторически музей Средец и информационен сайт "Черноморие".

В 10.30 часа на градския стадион ще започне турнира на името на Продан Граджев.

А от 19.00 часа е началото на тържествения концерт с участието на Яна Биюкова, Лазар Налбантов, Ирена Станкова, Катя Георгиева, Ваня Дженевезова, Костадин Михайлов, Живко Петров и други.

Галерия